Ceviche

Het Ceviche recept van mijn schoonfamilie maar dan met de ingrediënten uit Nederland. Zonder de echte ‘canchas’ (geroosterde mais). En als je geen rocoto (chilipepersoort) hebt, gebruik dan een rood pepertje. In Peru zijn de limoenen veel aromatischer en heb je andere vissoorten. Dit zijn typisch gerechten uit verre landen die je met vergelijkbare producten redelijk na kunt bootsen. Hartstikke leuk om te doen. Tips zijn natuurlijk van harte welkom!

Voor 4 personen

Ingrediënten

500 gram zeebaars of kabeljauw
Zout
Peper
1 of 2 rode pepers of rocoto
2 rode uien
3 limoenen
2 zoete aardappelen
Indien gewenst verse koriander
Krop sla
Geroosterde maïs (Albert Heijn)

Bereiding 

Snijd 1 rode ui in stukken. Snijd de randen van de vis en doe samen met de ui in een sauspan met water (gezouten). Laat 10 minuten doorkoken. Laat deze visbouillon vervolgens afkoelen.

Snijd de zeebaarsfilet in het midden op de naad door en vervolgens in kleine delen (blokjes of reepjes). Strooi 1 tot 2 theelepels zout over de stukjes en meng door elkaar. Zet apart.

Snijd de zoete aardappel in gelijke delen en kook deze max. 10 minuten totdat het gaar is. Prik tussendoor met een scherp mes in de zoete aardappel om de gaarheid te controleren. Laat vervolgens afkoelen.

Saus
Pers de limoenen boven een schaal uit en hou een klein deel apart. Mix de afgekoelde visbouillon samen met het kleine deel van de limoensap in een blender en breng op smaak met zout en peper.

Limoensapmarinade
Doe een beetje zout en peper bij het grote deel limoensap. Snijd de rocoto of rode peper fijn en voeg dit toe. Snijd de andere rode ui in dunne reepjes. Je kunt de reepjes ook een paar keer afspoelen met koud water om de scherpte eruit te halen. Laat de reepjes uitlekken en voeg ook toe aan de limoensapmarinade.

Marineer de gesneden vis in de limoensapmarinade. Laat dit een half uur tot een uur staan. De vis ‘gaart’ deels door de zuurgraad van het limoensap. Laat de vis vervolgens uitlekken, maar gooi de marinade en ui reepjes niet weg.

Doe vervolgens een deel van de ‘saus’ uit de blender bij de gemarineerde vis en meng goed door. Breng indien nodig nog verder op smaak met wat limoensapmarinade, zout en peper. Mocht het nog niet pittig genoeg zijn, voeg dan nog wat gesneden rode peper toe van het tweede pepertje.

‘Scheur’ de bladeren van de krop sla los en spoel af. Maak de borden op met een vers blad sla, een stuk zoete aardappel en een handje krokante maïs. Leg hier vervolgens de ceviche met de reepjes rode ui bij. Schep wat van het saus erover en bestrooi indien gewenst met wat vers gesneden koriander.

Variatietip: Gebruik zeevruchten zoals verse garnaaltjes/rivierkreeftjes in plaats van witte vissoorten. De uiteindelijke saus voor de gemarineerde vis is tevens de basis voor het interessante Peruaanse gerecht ‘leche de tigre’.

Lees ook eens mijn gerelateerde blog over de Peruaanse keuken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s