Traditioneel Hongaars-Joods gebak ‘Flódni’

Deze gelaagde cake ziet er indrukwekkend en machtig uit. De bovenste laag bevat pruimenjam. Daaronder volgen lagen met walnoten-, appel- en maanzaadvulling. Voor de serieuze bakfanaten onder ons hierbij het recept.

Waarschuwing: Flódni is verslavend!

Ingrediënten voor het deeg
500 gram bloem
250 gram koude roomboter (ongezouten)
100 gram poedersuiker
2 eidooiers
1 eidooier
100 ml droge of halfdroge witte wijn
Een snufje zout

Doe alle ingrediënten in een mixer en kneed snel in een soepel deeg. Pak het deeg in met vershoudfolie en laat een nacht in de koelkast staan.

Voor de appelvulling
1 kg appels, geschild en in kleine stukjes gesneden
1 eetlepel honing
1,5 eetlepel suiker
2 theelepels kaneel
1/4 theelepel gemalen kruidnagel
150 ml droge of halfdroge witte wijn
1 eetlepel broodkruim

Kook de appels samen met de honing, suiker en wijn totdat deze zacht is. Pers vervolgens het vocht uit de appelmassa door een zeef in een kom. Gooi het vocht niet weg omdat dit gebruikt gaat worden voor de walnotenvulling. Voeg een eetlepel broodkruim toe aan de appels, roer door en laat volledig afkoelen.

Voor de walnotenvulling
250 gram gemalen walnoten
100 gram suiker
30 gram rozijnen
30 gram pure chocolade
150 ml droge/halfdroge witte wijn
Vocht van appelvulling (als dit onvoldoende is, voeg dan nog wat extra wijn toe)

Doe alle ingrediënten in een sauspan en breng aan de kook. Blijf doorroeren. Laat het vervolgens helemaal afkoelen.

Voor de maanzaadvulling
250 gram gemalen maanzaad
Rasp van een sinaasappelschil
150 ml abrikozenjam
30 gram suiker
30 gram rozijnen
50 ml droge/halfdroge witte wijn

Doe de gemalen maanzaad, rasp van de sinaasappelschil, suiker, rozijnen en wijn in een sauspan. Kook dit op een laag vuur door totdat het suiker opgelost is. Blijf constant doorroeren. Laat vervolgens afkoelen.

Voor de jamvulling
200 gram pruimenjam

Apart houden: 1 opgeklopt ei (om de bovenlaag van de cake in te smeren voor een goudbruine kleur)

Let op: alle vullingen moeten compleet afgekoeld zijn!

Vet een ovenschaal (30×34 cm) in met boter. Verwarm de oven voor op 150 graden celcius.

Snijd het deeg in 5 gelijke delen. Strooi een beetje bloem uit op het aanrecht of vlak oppervlak en rol alle delen uit tot een dun rechthoek ter grootte van de ovenschaal.

Leg de eerste cakelaag in de ingevette ovenschaal. Smeer de walnotenvulling gelijkmatig over deze laag. Bedek dit met de volgende cakelaag en vervolgens de maanzaadvulling. Doe dit respectievelijk met de appelvulling en pruimenjam. Leg de laatste cakelaag over de pruimenjam en smeer deze in met het opgeklopte ei. Prik met een vork gaatjes in de hele bovenlaag. Zet de cake 2,5 uur op 150 graden in de oven. Hij is klaar zodra je een tandenstoker in de cake steekt en schoon eruit komt. 

Variatietip: je kunt ook variëren in de volgorde van de lagen. Voorbeeld, eerst maanzaad, dan appel, vervolgens walnoot en als laatste de pruimenjam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s