Een ode aan de Hongaarse keuken

Een keuken die ik vaker in Nederlandse Food magazines zou willen zien. De Hongaren hebben immers een rijke culinaire historie. Door sommigen zelfs als kookkunst omschreven. En ik kan dit zonder meer beamen. In 2016 wonnen de Magyaren de prestigieuze Bocuse d’Or, de Europese kampioenschappen onder chefkoks van wereldformaat. Daar waar Nederland op een mooie zevende plek eindigde.

Bowl food, dé foodtrend van 2017, komt als geroepen. De rijke en volle gerechten zijn nog lekkerder vanuit een grote kom op schoot.

Welke gerechten heeft deze voormalige dubbelmonarchie te bieden?

Het lijstje is eindeloos. Toch is het niet moeilijk de krenten uit de pap te halen. Goulash bijvoorbeeld. Deze rijkgevulde soep wordt overal ter wereld gegeten en behoeft eigenlijk geen introductie. Eszterhazy torta, Dobos torta en zserbó zijn gebak van wereldklasse. Het beste te nuttigen in de sferen van het fameuze koffiehuis Gerbeaud in Budapest. De talloze groenteschotels (főzelék), stoofpotten (pörkölt) en vissoepen (halászlé), die vaak verrijkt worden met het hete of zacht-zoete paprikapoeder. En de bekende worstsoorten ‘kolbász’ en ‘hurka’, vergezeld met een versgebakken brood. En niet te vergeten het zeer populaire ‘lángos’, heerlijk gefrituurd deeg met diverse toppings zoals kaas, zure room of knoflooksmeersel.

Waarom deze ode?

De reden is simpel. Ik heb een Hongaarse moeder. Zij heeft ons grootgebracht met een groot arsenaal aan home made Oost-Europese oergerechten. Bewapend met een handgeschreven familiereceptenboek beweegt zij zichzelf als een ware kookdiva in de keuken. En altijd slaagt ze met vlag en wimpel. Tenminste, in mijn ogen.

Gerechten als lecsó (gesmoorde paprika met gebakken kippenlevertjes en toast), krumplifőzelék (aardappelstoofpot) en töltött paprika (gevulde paprika) staan voor altijd op mijn netvlies gebrand. Elk seizoen brengt zijn eigen creaties voort, waarbij paprika toch altijd een prominente rol vervuld. Met kerst eisen we unaniem ‘bejgli’, langwerpig ambachtelijk gebak met een maanzaad- of walnotenvulling. Goddelijk lekker! En Túrós Palacsinta, met kwark en rozijnen gevulde pannenkoeken worden nog steeds het hele jaar door met de hele familie gegeten.

Het is echt een grote eer deze fantastische keuken zo intensief te hebben mogen leren kennen.

Mama, köszönöm. Szeretlek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s