Oh oh Astrid y Gastón

Er zijn momenten in je leven die je voor altijd bijblijven. De geboorte van een kind, een mooie promotie, een fantastische vakantie. Een volledig verzorgd 10-gangen diner bij restaurant Astrid y Gastón was ook zo’n moment. Al jaren een vaste notering op de lijst van de vijftig beste restaurants ter wereld. Ja, van de wereld. De herinnering zorgt spontaan voor kippenvel. Een korte terugblik…

Lima, 18 december 2015. Mijn oren suizen door de aaneenschakeling van toeterende auto’s die achteloos door het verkeer razen. In deze Zuid Amerikaanse  koloniale metropool heerst, nog meer dan in Parijs, een georganiseerde chaos. We stappen in één van de vele taxi’s die de stad rijk is. Eindbestemming is Casa Moreyra.

Een Peruviaanse Chef met inmiddels ontelbare sterren op zijn koksbuis startte samen met zijn Duitse vrouw Astrid in 1994 een restaurant op een kleine locatie in het luxere stadsdeel Miraflores. Twintig jaar later krijgt een indrukwekkend landgoed in het district San Isidro een nieuwe eigenaar. Tijdens de rit google ik nog even snel op ‘top 50 beste restaurants ter wereld’ en de lijst verschijnt al snel in mijn beeldscherm. Ik hoef niet ver naar beneden te scrollen. Plek 14. Een dikke rilling schiet door mijn lijf. We rijden een oprit op en mijn hartslag verdubbelt.

Het gebouw in koloniale barokstijl is echt overweldigend. Je proeft direct de meer dan 300 jaar oude historie. Samen met onze gastvrouw wandelen we naar een zeer intieme ruimte met vier tafels. De temperatuur is perfect. De spots zijn zo afgesteld dat de gerechten visueel voor de volle 100 procent tot hun recht komen. Het voelt eigenlijk zowel koninklijk als ongemakkelijk aan. Wat volgt zorgt echter voor totale ontspanning.

Nationale gerechten zijn in het jasje van het merk Acurio gestoken. En het merk is groot. Nee, grotesk. Gastón Acurio is dé grondlegger. Hij heeft Peruvian Cuisine internationaal op de kaart gezet. Cebiche, Causa, Conchas, Camarón, Pulpo, Pesca, Pollo, Cabrito, Chirimoya. Met een hele dikke twist.

wp-1489573808085.jpg

Vergezeld door mooie Chileense en Argentijnse wijnen, een Spaanse Sherry, een Riesling uit Duitsland die mogelijk de invloed van Astrid verraadt. Een Saqra Dubbel, bier uit een brouwerij in Surquillo – Lima. En natuurlijk de nationale trots Pisco.

Na deze spectaculaire eetshow ontmoeten we de kundige keukenbrigade en chef de cuisine. Chapeau en een diepe buiging…

 

 

 

2 gedachtes over “Oh oh Astrid y Gastón

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s