Quiche! De 3 basisingrediënten

Wie kent het niet. Quiche! Deze hartige taart at ik vroeger meestal kant-en-klaar uit de supermarkt. De welbekende Lorraine bijvoorbeeld. Of die met spinazie en kaas. Net als pizza in vele kleuren en geuren. En zoals met alle ready-to-eat producten. Super makkelijk en snel op tafel gezet, máár ik miste het homemade gevoel. Naast de vrijheid een eigen culinaire draai aan de quiche te geven natuurlijk.

Ik wilde dus altijd al een keer quiche maken maar het kwam er simpelweg nooit van. Je kent het vast wel, honderden ideeën en toch elke keer dezelfde vertrouwde gerechten klaarmaken. Totdat ik recentelijk een mooi recept met foto voorbij zag komen op Instragram. Dé trigger om nu écht zelf aan de slag te gaan. Zo’n smeuïg en zoutig taartje maken kost even wat bereidingstijd, maar is eigenlijk best simpel. Ook het deeg. Zie je daar nu erg tegenop, pak dan vers deeg of diepvries bladerdeeg uit de supermarkt.

Aangezien je een quiche met praktisch alles kunt ‘vullen’, beperk ik me in deze blog vooral tot het basisrecept. En daarmee bedoel ik de bodem en een handjevol ingrediënten die een quiche een quiche maken. Stop erin wat je lekker vindt zou ik bijna zeggen. Je moet natuurlijk wel een beetje letten op bepaalde smaakcombinaties. Mijn laatste hartige taartje vulde ik bijvoorbeeld met kleine stukjes worst (restjes van de day before), tomaat, gedroogde cherry tomaatjes, ui, prei en oregano. 

De volgende hoeveelheden zijn voor een quichevorm van circa 30 cm doorsnee. Mocht je die niet in huis hebben, gebruik dan een kleiner formaat en gebruik het overgebleven deeg om de bovenkant van de taart te decoreren met lintjes of iets dergelijks.

200 gram bloem
1 theelepel zout 
100 gram koude ongezouten roomboter in blokjes
1 ei
1 eetlepel ijskoud water

Zeef eerst de bloem en het zout. Doe dit vervolgens in een keukenmachine samen met de koude stukjes roomboter. Laat ongeveer 1 minuut draaien. Voeg daarna 1 ei en 1 eetlepel koud water toe (het liefst terwijl de machine draait). Blijf mengen totdat er een homogeen stukje deeg ontstaat. Haal vervolgens uit de machine en kneed nog even kort door. Niet te lang, anders wordt de boter in het deeg te warm. Pak het deeg in met vershoudfolie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast. Strooi vervolgens wat bloem op een werkblad of het aanrecht en rol het deeg uit. Smeer een bakvorm in met gesmolten boter en leg het uitgerolde deeg erin. Zie ook dit goede instructiefilmpje op Youtube waarin stap voor stap het maken van quiche wordt uitgelegd.

Voor de inhoud van de quiche ben je eigenlijk zo vrij als een vogel. Maar voor een goede basis heb je de volgende 3 ingrediënten nodig:

eieren
crème fraîche
geraspte kaas

Afhankelijk van de grootte van jouw quichevorm heb je meer of minder nodig van de bovenstaande ingrediënten. Je kunt ook variëren met het soort kaas. Als je niet van kaas houdt, kun je dit ingrediënt ook achterwege laten. Klop de eieren eerst goed los en voeg vervolgens de crème fraîche toe. Roer met een garde goed door totdat alle klontjes verdwenen zijn. Voeg dan de geraspte kaas – indien gewenst – toe. Zo heb je een basis voor elke soort quiche. Of je nu voor vlees,vis of vega gaat. Breng op smaak met zout en peper indien nodig.

Selecteer je eigen ingrediënten en roer deze door het eieren/crème fraîche/kaas mengsel. Of leg deze alvast op het deeg en giet vervolgens het mengsel erover. Je kunt de kaas ook uit het mengsel laten en op het einde over de taart strooien. Zet de quiche in een voorverwarmde oven (200 graden celcius) en laat in circa 30 minuten mooi bruin garen.

Om het makkelijk(er) te maken. Hier alvast een heerlijk recept met tonijn en prei van Domaine Malpas kookt, een vakantieverblijf in Zuid-Frankrijk waar de eigenaren dol zijn op koken. Veel plezier alvast met kokerellen en zoals altijd: “Enjoy food!”

Tips: Wil je bijvoorbeeld een quiche met prei, ui of knoflook, fruit deze dan eerst aan in een beetje olie. Hetzelfde met spekjes, ham of chorizo. Je kunt ook lekkere kruiden toevoegen en kort meebakken. Denk aan peterselie, bieslook of aromatische kruiden als tijm en rozemarijn. And last but not least. Combineer producten die goed bij elkaar passen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s