Pompoen-zoete aardappeltaart met zwarte knoflookroom en kruiden

Aangezien ik wel opensta voor wat extra inspiratie en het ook echt weer tijd werd voor een nieuw recept, schreef ik mij eind vorig jaar in voor de inmiddels 5e editie van de #swiepswoepswap. In het leven geroepen door mede-foodblogger Mandyandmore. Mandy en ik kennen elkaar van een gezellig foodbloggers event bij Boerderij Chips in de Hoeksche Waard. Maar #Swiepswoepswap? Uh ja, dat behoeft enige uitleg.

Mandy bedacht dat het wellicht leuk zou zijn om met andere foodies recepten uit te wisselen, er een eigen twist aan te geven én vervolgens op Instagram te posten. Een swap (ruiltransactie) dus. En het werd een succes. Inmiddels is er al meer dan 200 keer geswiepswoepswapperd (niet te vinden in het Grote Van Dale!).

Niet al te lang na mijn inschrijving kreeg ik een enthousiast mailtje van Mandy met een virtueel toegangskaartje tot haar swap-event😁. Beste Lex, je mag een recept uitzoeken van niemand minder dan Domainemalpaskookt! Succes.


Domaine Malpas is een vakantieverblijf in Aveyron (Zuid Frankrijk) van eigenaren Boor en Bart. Twee keer per week organiseren zij een Table d’hôtes voor de gasten. Een culinair 4-gangen maaltijd. Gasten vroegen vaak naar de recepten en zo is de kookwebsite ontstaan. Na wat speurwerk viel mijn oog op de Gratin van zoete aardappel en aardpeer.

Ik had namelijk nog een paar zoete aardappelen in de keuken. Daarnaast heb ik in mijn tuin nog salie en tijm staan die terugkomen in het originele recept. Ik voegde er nog een takje rozemarijn aan toe. De parmezaan heb ik verruild voor extra belegen geitenkaas waarvan ik nog een blokje vond in de koelkast. En de aardpeer werd vervangen door flespompoen die ook wachtte op een eindbestemming. Hieronder het volledige recept van mijn aardse en hartig-zoete pompoen/zoete aardappel gratin/wintertaart.

Ingrediënten:
Halve flespompoen
4-6 middelgrote zoete aardappelen (afhankelijk van de grootte van de taartvorm of ovenschaal kan dit variëren)
2 tenen zwarte knoflook
300 ml room
2 eieren
300 gram extra belegen geitenkaas (geraspt)
Takje rozemarijn
8 blaadjes salie
4 takjes tijm
Eetlepel zonnebloemolie
Oak smoked zout (Falksalt) of gewoon zout
Peper


Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een ingevette ovenschaal of taartvorm (ik gebruikte er eentje van 20 cm) klaar. Schil de pompoen en zoete aardappelen en snijd deze in dunne plakjes. Hak de kruiden fijn en doe deze samen met de zoete aardappelschijfjes, zout en een eetlepel zonnebloemolie in een kom en roer goed door elkaar. Houd de pompoenschijven apart. Verwarm de room samen met de zwarte knoflooktenen totdat de tenen opgenomen worden in de room. Haal van het vuur en laat afkoelen. Klop de eieren los en voeg samen met 150 gram geraspte geitenkaas en een snuf oak smoked zout aan de room. Roer goed door en zet apart. Leg de ‘gemarineerde’ schijfjes zoete aardappel dakpansgewijs in een ovenschaal of taartvorm en giet vervolgens het roommengsel erover. Plaats vervolgens op dezelfde wijze de schijven pompoen op de zoete aardappellaag en bestrooi met wat zout, peper en de overgebleven geraspte geitenkaas. Dek af met aluminiumfolie en zet de gratin/taart 45 minuten in de oven. Haal de folie eraf en zet hem nog 5 minuten onder de gril. Eet smakelijk!