Galicisch zeevruchtenfestival snel internationaal op de kaart

Als het aan de burgemeester van het Galicische schiereiland O Grove ligt, wordt het 10-daagse zeevruchtenfestival ‘Festa do Marisco’ het grootste en meest internationale feest van Spanje. Een duidelijke boodschap voor Nederlandse liefhebbers van seafood. En dus ook voor De lepel van Lex, journalisten, redacteuren en collega foodbloggers.

Het is 4 juli. Op de elfde verdieping van het gelijknamige Amsterdamse Level Eleven wordt door de keukenbrigade van chef Álvaro Fuentes, eigenaar van 3 restaurants in de regio Pontevedra, een spectaculair culinair visitekaartje afgegeven. Deze sympathieke en goedlachse kok laat de gasten zien dat less vaak more kan zijn. Met kwaliteitsproducten uit deze kuststreek neemt hij ons mee in een leuke kookshow.

Met een gezellig Spaans accent vertelt Fuentes in het Engels hoe goed de lichtzoete coquille, de vette ganzenlever uit Spanje (foie gras) en de zuurtjes van rood fruit bij elkaar passen. Na enkele minuten presenteert hij de fraaie combinatie in een open glazen kom. Het tweede gerecht is een typische empanada uit Galicië, rijkgevuld met mosselen, chorizo en zachtgegaarde zoete witte ui. Het laatste showstuk blinkt uit in eenvoud, maar de bereiding kan snel misgaan. Octopus!

We worden verder getrakteerd op een mooi samengesteld menu. De empanada en ingemaakte mosselen staan al klaar op tafel. Octopus en coquilles op verschillende manieren bereid (zowel traditioneel als modern) en een smaakvolle amandelcake met eigengemaakte koffielikeur worden achtereenvolgens uitgeserveerd. I am in heaven! Alles combineert uitstekend met een mooie frisse en citrusvolle Albariño uit 2017 van Attis Bodega & Viñedos.

‘Vroeger waren zeevruchten alleen populair bij de minderbedeelden. Ze werden zelfs voor landbouwdoeleinden gebruikt vanwege het hoge calciumgehalte’ vertelt burgemeester José Cacabelos mij tussen de gangen door. Inmiddels is dat wel anders en heeft het dorp nu de terechte bijnaam ‘Paraíso del Marisco’, wat zeevruchtenparadijs betekent.

In 1963 vindt de 1ste editie van het feest plaats. De start van een nieuw imago. Zesenvijftig jaar later is O Grove van 3 tot en met 13 oktober wederom the place to be. Maar liefst twintig verschillende producten worden aan 90 duizend bezoekers voorgeschoteld. Ze krijgen hiervoor borden en bestek van recyclebaar materiaal. ‘Zeker als kustplaats hebben we echt een voorbeeldfunctie en dat dragen we dan ook graag uit’ zegt Cacabelos trots.

Geboren en getogen in O Grove kan de burgervader zijn eerste culinaire ervaringen nog goed herinneren. Mijn moeder maakte heerlijke gestoomde mosselen met uien, peterselie, witte wijn en knoflook. En haar fameuze octopus met aardappelen is fenomenaal. De kwaliteit van producten staat voor mij op numero uno. ‘Mijn ultieme eetbeleving is als ik door smaak of geur mee teruggenomen wordt naar vroeger’ sluit hij zijn verhaal bijna melancholisch af.

Het kleine dorp, met een oppervlakte van 22 vierkante kilometer en circa 11 duizend inwoners, heeft dus grote internationale ambities. Cacabelos en Carmen Pita, Directeur van het Toerismebureau in Galicië, benadrukken de gunstige ligging. Met een directe vlucht op Santiago de Compostela ben je in een mum van tijd op het zeevruchtenfestival.

Ik was na het eerste gerecht al overtuigd. Hou je ook wel van een culinair feestje én de gastvrijheid van Spanje, dan zien we elkaar wellicht in O o o Grove!

Voor meer informatie kun je terecht bij het Spaans Verkeersbureau in Den Haag. Of bekijk deze leuke blog van reisbureau Ontdek Galicië.

Een gedachte over “Galicisch zeevruchtenfestival snel internationaal op de kaart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s