Verovert deze Nederlands kampioen straks de hele wereld?

Bas Klarenbeek is een slimme jongen. Na zijn VWO opleiding was de logische next step studeren aan een universiteit. Maar een stage in een patisseriewinkel gooide roet in het eten. Gegrepen door het vakmanschap besloot hij een studie Brood & Banket te volgen. Na 2 gewonnen Nederlandse kampioenschappen sprak de Lepel van Lex met hem over zijn succes en toekomstplannen.

Waarom patisserie?

Tijdens mijn stage werd ik zo enorm geïnspireerd door de professionele patissiers. Ik zag beelden van het WK in Las Vegas en ik was meteen verkocht. Zo creatief bezig kunnen zijn met food is fantastisch. De veelzijdigheid, complexiteit en het uiteindelijk blij maken van mensen met mijn creaties. Daar word ik echt gelukkig van.

Hoeveel tijd kost deze passie?

Ik ben hier zo goed als elke minuut van de dag mee bezig. Ik train mezelf al 1,5 jaar voor wedstrijden en zit inmiddels ook in het Nationale team. Ik word gecoacht door top Patissier Jeroen Goossens en heb daarnaast ook een persoonlijke expert van wie ik heel veel opsteek. ‘Dus bijna 24/7’ vertelt Bas nog steeds met een glimlach.

Wat is je mooiste culinaire ervaring?

Qua wedstrijden zijn dat zeker de Nederlandse kampioenschappen. Daar werk ik hard voor. Alles komt op deze dagen bij elkaar en dat geeft echt een kick. Ter inspiratie bezoek ik graag verschillende zaken in het buitenland. Parijs bijvoorbeeld. Daarnaast heb ik een tijdje stage gelopen bij voormalig wereldkampioen Jordi Bordas in Barcelona. Dat zijn wel de kersen op de taart.

Hieronder het showstuk waarmee Bas dit jaar Nederlands kampioen werd.

Wat is je grootste blunder geweest?

Ik goot ooit een keer een pannetje hete vloeibare suiker van maar liefst 170 graden over mijn hand. Ik liep ermee rond tijdens een verbouwing en struikelde. Precies een dag voor een belangrijke wedstrijd. Van de dokter mocht ik niet meedoen, maar stond er uiteindelijk met 1 hand in het verband. Je kunt wel raden dat het geen succes was. ‘Letterlijk en figuurlijk een erg pijnlijke ervaring’ geeft Bas met enige schaamte toe.

Taart of chocolade?

Ik vind beide heel leuk om te maken. Maar het gaat mij met name om de complexiteit en de vernieuwing. Dus als ik moet kiezen tussen een ingewikkelde mooie taart en simpele bonbons, dan kies ik voor de eerste. En andersom natuurlijk ook. Ik vind het heel gaaf en uitdagend om nieuwe technieken uit te proberen.

Hoe schat je je kansen in straks op het WK in Kazan (Rusland)?

Dat is moeilijk te zeggen. Deelnemers uit Frankrijk, Zwitserland en Aziatische landen doen het van oudsher erg goed. Door elke dag hard te trainen ga ik natuurlijk voor het hoogst haalbare. Aan mijn inzet zal het in ieder geval niet liggen. Hopelijk is dat straks voldoende voor een podiumplaats!

Heb je nog baktips?

Niet een nieuwe tip, maar zorg ervoor dat je alles precies afweegt. Dat is nog steeds ‘key’ in dit vak. Ook temperaturen máken of breken je creatie. En als je iets nieuws probeert, schrijf alle stappen op. Zo kun je precies nagaan waar je eventueel aanpassingen moet doorvoeren. Succes!

Je kunt Bas volgen op Instagram en op Facebook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s