Valencia daalt voor even neer in het Haagse

Nederlanders zetten graag koers richting het zonnige en vooral gastronomisch hoogstaande Valencia. Maar donderdagavond 27 juni gebeurde het omgekeerde. Valencia kwam namelijk even naar Holanda’. In de residentie van de Spaanse ambassade werd nog maar weer eens onderstreept waarom deze culinaire streek zo in trek is.

Het Spaans Verkeersbureau organiseerde dit keer onder andere met de ambassade van Spanje en de regio Valencia een culinair 5-sterren evenement. Ter viering van Wereld Tapas Dag én met als doel: “Pasar la voz!” Maar sommige plekken op deze aardkloot hebben toch geen introductie nodig?

Zo stroomt gastronomie al jaar en dag door de aderen van los Valencianos! En een goed klimaat héb je…of niet. Dus eigenlijk, op z’n zachtst gezegd, heeft dit Mediterrane deel van España de promotionele speeches helemaal niet nodig.

Ondertussen steeg de temperatuur met de minuut in de chique ruimte waar diverse vertegenwoordigers om en om het woord namen. Totdat ambassadeur María Jesús Alonso het verlossende woord gaf. ‘Dames en heren, het wordt tijd dat we proosten op Valencia onder het genot van bijzondere tapas en natuurlijk een goed glas wijn. Salud.’

En ik hoef jullie gelukkig niet uit te leggen waar ik vrolijk van word. Maar liefst vier overgevlogen sterrenchefs, de winnaar van de beste tapa van Valencia en een gerenommeerde sommelier brachten de gasten deze avond in vervoering.

Chef Bernd H. Knöller van restaurant Riff* met zelf gedroogde tonijn (mojama), amandelmayonaise en een in witte wijn ingemaakt zilveruitje. Vervolgd door een klein dessertje geïnspireerd op ‘Arnadí’, een traditioneel zoet gerecht uit Xàtiva. Pompoen, sinaasappel en amandelcrème. Oh yeah!

Chef Susi Díaz uit Elche (restaurant La Finca*) maakte ook indruk met 2 heerlijke gerechtjes. Licht gegaarde witte Santa Pola garnaal, crème van erwten en roomkaas met amandelen en een kruidige olie van schaaldieren. Een eclair met citrusvulling, een laagje van witte chocolade verfijnd met limoenrasp en opgeleukt met zilverpoeder gaf wat zoet tegengewicht.

2-sterren Chef Ricard Camarena zette iedereen letterlijk en figuurlijk in vuur en vlam met zijn tartaar van blauwvin tonijn en tomaat afgetopt met schuim van geroosterde tomaat en habanero peper. Ook de romige lemon chicken soep met een rijkgevulde kipsoufflé als sidedish was hoog op smaak.

Chef Miguel Barrera verraste menigeen met een heerlijke tapa van sardine gevuld met groenten en een deksel van brood met de populaire ‘penjar’ tomaten. Zijn Castelló paella met onder andere artisjok, één van zijn favoriete producten, maakte het feest compleet. Deze werd door de aanwezige koningin van de Paella María Lopez (María’s Paellas) met 2 duimpjes omhoog goedgekeurd.

And last but not least chef Jose Luis Cases van restaurant Rincón de Capi’s, winnaar van de beste tapa van Valencia 2019. Een tongstrelend gerecht. Op lage temperatuur gegaarde John Dory Supreme (vis) met in speciale olijfolie geconfijte artisjok op een crème van caldero (rijstgerecht) uit Torrevieja. Een terechte overwinning!

Alle tapas werden goed gepaard met een fraaie wijnselectie uit de wijngaarden van Vicente Gandia, uitgekozen door sommelier Yvonne Arcidiacono van restaurant Apicius.

Valencia, nos vemos pronto!

Foto’s van dit evenement kun je vinden op mijn Instagram en Facebook account.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s