Gastronomisch Valencia

Als Nederlander ben ik altijd erg jaloers geweest op onze mede planeetbewoners uit Zuid-Europa. Alleen al de gedachte aan al die absurd mooie gerechten doet mijn kokshart sneller kloppen. Spanje, Italië en Frankrijk zijn wat mij betreft by far de grootste culinaire verleiders op ons continent. En wie kan al dat lekkers nou weerstaan?

Zo werd ik nog niet zo lang geleden uitgenodigd door het Spaans Verkeersbureau voor een bijzonder evenement. Valencia presenteerde zichzelf in het Tobacco theater in Amsterdam. Voor culinaire vakantiegangers is deze Spaanse regio echt ‘the place to be’. Dat werd mij wel duidelijk deze avond.

Maar liefst vier gerenommeerde sterrenchefs en 1 van de beste maîtres uit Valencia waren overgevlogen. Laatstgenoemde, Javier Andrés, ontving in 2014 de nationale gastronomieprijs en benadrukte tijdens de avond nog even hoe belangrijk wijn-spijs combinaties zijn.

En dan de chefs de cuisine. Bernd H. Knöller van restaurant RIFF kreeg zijn eerste Michelin ster in 2009. Ricard Camarena van het gelijknamige restaurant kreeg zelfs drie keer een ster in verschillende keukens. Sterhoudster Miriam Andrés van restaurant La Sucursal zorgde voor vrouwelijk tegengewicht deze avond. En last but not least perfectionist Manuel Alonso van Michelin-ster restaurant Casa Manolo, die elke dag de lat hoger legt met verse producten uit de Middellandse Zee.

Elke chef presenteerde 1 van in totaal 11 gerechtjes tijdens een kookshow. Vervolgens werden deze samen met de keukenbrigade voor de gasten bereid en uitgeserveerd. Het leek alsof ik even in de zevende hemel beland was. De Valenciaanse hemel dan. Het ene gerecht nog smaakvoller dan het ander. Hier volgt een kleine selectie.

‘Mojama casera’ van RIFF. Een heerlijke bereiding van rauwe tonijn.

De ‘Ostra Valencia’ van Ricard Camarena. Valenciaanse oester met avocado, zwarte sesam en een horchata van galangawortel.

Of het pittige zeemansgerecht ‘Salmoneta de roca con suquet de barca’ van La Sucursal. Een gerechtje van rode mul met een saus van knoflook, tomaat, rode peper, een emulsie van kokos en citrus.

En niet te vergeten de lekkere verse pasta met paling en Albufera eend van Casa Manolo. Wat een mooie combinaties!

Maar ook een zeer geslaagde ‘Pastel de calabaza con yogurt y jengibre’. Bijzondere structuur van zoete pompoen met yoghurt, gember en geroosterde pompoenpitten. Toch wel één van mijn favorieten.

Samen zorgden deze vakmensen pur sang voor een spectaculair Valenciaans visitekaartje. Met andere woorden, een gastronomische avond waar je U tegen zegt. Of is het in dit geval Usted?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s