Recensie De Salon 

De Salon in Den Haag staat bekend als bed & breakfast én lunchroom. Een nieuwe en jonge Chef de Cuisine verrast het Nederlandse publiek sinds kort ook met een avondmaal. In deze chique ogende zaak ligt de keukenlat hoog, maar dat lijkt nog niet voor alles zo te zijn.

De locatie/inrichting

De Salon staat te midden van het chique winkelgebied Noordeinde. De grote kroonluchter in het restaurant is imposant. Hiermee lijkt de eigenaar een formeel signaal af te willen geven. Maar waarom hangt er nog kerstboomverlichting van boven naar beneden bij de voordeur? En de simpele bloemenvaasjes op tafel kunnen echt niet.

De bediening

De gastheren en -vrouwen lopen er net iets te informeel bij. Zit ik nou in een chique restaurant of ben ik aan het lounchen in één van de populaire strandtenten op Scheveningen? De bediening is overigens zeer attent en houdt de gasten prima in de gaten.

De gerechten 

We gaan na overleg met de chef voor een proeverij van negen gerechten. De starter is een heerlijke vichyssoise (koud soepje) van prei en aardappel opgemaakt met gefrituurde prei. 

Het volgende voorgerecht is in citrus gemarineerde rauwe Noorse zalm met een gazpacho van komkommer, zoetzure venkel, dille en kruim van gedroogde olijf. De smaken zijn helaas vrij vlak. 

De Steak tartaar van Gasconnerund met krokant desembrood, zoetzure groenten, eidooier en frisee is een topgerechtje. Het zoetzure cherrytomaatje zelfs oog- en tongstrelend.

De volgende gang is een huisgemaakte ravioli gevuld met ricotta, salie en citrus. Deze is net iets te ‘al dente’. De aspergesaus, de lauwwarme dille olie en aspergepunten zijn verrukkelijk. 

We vervolgen onze culinaire reis met Noordzee kabeljauw filet met kokkels, garnalenjus, bloemkool, linzen en groene kruidensaus. De cuison van de kabeljauw is perfect. Maar wat gebeurt er veel op dit bordje.

Op een olijfhouten plankje wordt lam met asperges, linzen, doperwten, sugarsnaps en madeira jus geserveerd. Zeker één van de beste gerechten van de avond. Het lamsvlees is heerlijk mals en de jus maakt het echt af.

Met ribeye, seizoensgroenten, mousse van gepofte biet en kalfsjus sluiten we de warme gerechten af. De mousse past erg goed bij het malse rund. Ook de groenten hebben een goede bite.

Het dessert van merengue van framboos met granite van citrus, hangop van boerenyoghurt en gemarineerd fruit heeft veel uitgesproken smaken, maar mist balans tussen zoet en zuur. De panna cotta van donkere chocolade met de compote van ananas, gedroogde ananas en ijs van spekkoeklikeur is daarentegen heel goed uitgedacht. 

De prijzen

Hoofdgerechten gaan tussen de 15 en 25 euro over de ‘pass’. De prijs kwaliteit verhouding is bij de meeste gerechten prima. Ook al was dat in sommige gevallen wel net aan.

Het totaalplaatje

De Salon mist duidelijk nog een eenduidig verhaal naar de gasten toe. Het op één lijn krijgen van de bed & breakfast, lunchroom én restaurant zal een behoorlijke opgave zijn. De chef laat gelukkig zien dat hij de kunst van het koken verstaat. Nu is het de kunst om alle gerechten en de uitstraling op het juiste niveau te krijgen. Ik ben benieuwd. Over een half jaar ga ik zeker weer polshoogte nemen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s