Wereld Tapas Dag: De tapa in de spotlight

Op 15 juni is het weer tijd voor een culinair feest. Tijdens de Wereld Tapas Dag krijgt de Spaanse tapa wereldwijd extra aandacht. ‘Waarom?’ vraag je je wellicht af. Directeur Ana Román van het Spaans Verkeersbureau in Nederland legt uit waarom iedereen de ‘Día Mundial de la Tapa’ moet vieren.

Ana, wat is het verhaal achter deze zeer populaire borrelhapjes? 

Het Spaanse woord tapa betekent deksel. De eerste legende vertelt dat brood of gedroogde ham op bekers gelegd werd om te voorkomen dat vliegjes in de drank belandden. Daarnaast bestaat het verhaal dat Spaanse ruiters in de tijd van Keizer Karel V zich tijdens tochten helemaal lam dronken zonder te eten. Hij liet de herbergen in Spanje vervolgens verplicht kleine gerechten naast de alcoholische versnapperingen serveren. En probeerde zo het dronkenschap van zijn manschappen in te perken.

Hoe is de Wereld Tapas Dag ontstaan?

Spanje is ooit begonnen met een Tapas Dag. Deze borrelhapjes zijn erg belangrijk voor Spanjaarden. Het maakt een groot deel uit van de Spaanse identiteit. Deze kleine gastronomische gerechtjes zorgen voor shared dining in optima forma. Samen met Saborea España geven we nu internationaal bekendheid aan het verhaal van de tapa. Met als doel mensen op gastronomisch vlak te inspireren en niet onbelangrijk het toerisme verder te stimuleren. Nu wordt dit culinaire feest wereldwijd op de derde dinsdag van juni gevierd.

Wat heeft het Spaans Verkeersbureau dit jaar allemaal georganiseerd?

In Nederland doen diverse restaurants mee met een eigen speciale Tapas weekdeal. De deelnemers krijgen in de week van 15 juni extra publiciteit door een vermelding op onze website, promotie op onze social media kanalen en zichtbaarheid via posters. Tevens organiseren we een speciale VIP dag in De Kookfabriek in Amsterdam. Dit jaar krijgen we bezoek van Spaanse topchef Diana Cervera van restaurant La Seu uit Denia, Alicante. Zij geeft een mooie masterclass van het gerecht ‘Arroz a Banda’. Er is ook een kookbattle waarin verschillende teams een zelfbedachte tapa bereiden die door een vakkundige jury beoordeeld worden. Samen met Jan van Lissum, directeur van restaurant- en hotelgids Gault&Millau, hebben we tijdens een voorronde de beste teams geselecteerd die op 15 juni met elkaar gaan strijden. De hoofdprijs: een geheel verzorgde culinaire reis naar Alicante. En ondertussen worden de gasten verwend met heerlijke tapas bereid door acht verschillende restaurants. Tenslotte hebben we voor de liefhebbers ook nog verschillende professionele wijn- en sherryproeverijen.

Als ik tapas zeg, welk gevoel roept dat dan direct bij je op?

‘Eigenlijk een normaal gevoel’ zegt Ana met bijna Nederlandse nuchterheid. Ik ben Spaanse van origine dus de tapa hoort er voor mij gewoon bij. Een informeel diner in Spanje betekent bijna altijd vrienden ontmoeten, tapas eten en vooral veel plezier hebben. Het zit in onze genen.

Waarom moet iedereen de Wereld Tapas Dag vieren?

In de week van 15 juni kan iedereen genieten van mooie Tapas deals. ‘Tapas eten is simpelweg het beste wat je kunt doen in het leven’ antwoord Ana met een grote glimlach. ‘Het is bij Tapas niet alleen belangrijk wat je eet, maar ook hoe je eet’ voegt ze eraan toe. Als we in Spanje ‘vamos de tapas’ zeggen, dan kan dat ook betekenen dat je uiteindelijk grotere gerechten met elkaar deelt. Uiteindelijk is het een sociaal gebeuren onder het genot van lekkere hapjes en drankjes. En die boodschap brengen we samen met de deelnemende restaurants graag aan alle Nederlanders over.

In Nederland zie je vaak dezelfde tapas terugkomen op de menukaart. zoals Patatas bravas, Tortilla española en Albondigas. Welke tapa is ondergewaardeerd en waarom?

Dat klopt. Je ziet inderdaad vaak dezelfde tapas. Ik heb niet echt een voorbeeld van een ondergewaardeerde tapa. Wat ik wel gemerkt heb is dat de bereiding of smaak niet altijd overeen komt met het originele recept. Diverse creaties van tortilla de patatas (Spaanse aardappelomelet) bijvoorbeeld. Overigens, dat wil niet zeggen dat het minder goed smaakt. ‘Voor een echte Spaanse tortilla moet je wel bij mij thuis langskomen’ vertelt Ana met gepaste trots. Albondigas zijn in Nederland erg populair, maar in Spanje zie je deze eigenlijk niet of nauwelijks. De smaak van de Nederlanders is uiteraard medebepalend voor de samenstelling van de menukaart.

Welke tapa is je persoonlijke favoriet?

Ik ben een grote fan van Spaanse kaas. Dus tapas in combinatie met kaas zijn altijd goed. Daarnaast vind ik de tapa ‘gilda‘ heerlijk. Een combinatie van verschillende producten (ansjovis, groen pepertje, olijf) op een cocktailprikker besprenkeld met zeezout en olijfolie. En Spaanse gedroogde ham uit het vuistje natuurlijk.

Welk gerecht eet je het liefst als je in Spanje bent?

Als ik in Spanje ben, ga ik toch meestal voor visgerechten of zeevruchten. Gamba’s en pulpo (octopus) vind ik verrukkelijk. In het Zuiden van Spanje kun je hele lekkere gefrituurde vis vinden. Wil je echt een keer iets speciaals uit Madrid, bestel dan Callos a la Madrileña of El Cocido Madrileño. Voorbeelden van een stoofpot en eenpansgerecht waar de hoofdstad van Spanje echt om bekend staat. En voor een goed biertje mag je me ook zeker op elk moment van de dag storen!

Wat zou je willen zeggen tegen alle Nederlanders die nog nooit tapas hebben gegeten of nog nooit in Spanje zijn geweest?

‘Je kunt zo niet leven!’ schreeuwt Ana over de tafel met een knipoog. Alle gekheid op een stokje. Je mist echt een ‘way of life’ die je minimaal één keer in je leven moet ervaren. De gastvrijheid in Spanje is ongekend, dus je voelt je er snel thuis ben ik van mening. En als je meer wilt weten over de Wereld Tapas Dag of Spanje, hou dan onze Facebook pagina’s Spain.info en Wereld Tapas Dag goed in de gaten. Op Twitter zijn we onder @SpanjeNederland te vinden. Bezoek ook zeker onze websites Wereldtapasdag en Spain Info voor meer informatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s