Villa Augustus

Een restaurant, markt, hotel én een moestuin vol biologische groenten en fruit. Villa Augustus heeft aantrekkingskracht. Verse en eenvoudige gerechten met de Italiaanse keuken als inspiratiebron. Voor de ‘vegans’ onder ons echt een place to be. Maar kunnen liefhebbers van vis, vlees en kip ook terecht bij deze sfeervolle en informele eetgelegenheid?

De locatie
Villa Augustus is te vinden aan de Oranjelaan in Dordrecht. De parkeergelegenheid is zeer ruim en daarmee de eerste pluspunt in the pocket. Na binnenkomst voel ik me ietwat claustrofobisch door de smalle paadjes en de vele breekbare spulletjes van de eigen markt. Borden zijn nodig om je richting het restaurant te dirigeren. En dan komt direct de verademing. Een grote open en gezellige ruimte komt je tegemoet. Ik hou van open keukens, omdat ik dan af en toe kan spieken hoe de koks drukdoende zijn met alle gerechten. Sommige tafels hebben uitzicht op de mooie moestuin en het bijbehorende hotel. Een bijzonder gebouw waar je spreekwoordelijk uren naar kan kijken. Werkt het weer mee en ben je er snel bij, dan kun je ook nog ’s een plekje op het terras pikken.

20170430_211842

De bediening
Het personeel kan een restaurant maken of breken. Wat een cliché, maar o zo waar. We krijgen een mooi plekje aan het raam zodat het uitzicht in ieder geval goed is. Als we aan bestellen toe zijn, worden we tot mijn verbazing toegesproken in het Spaans. De ober was opgevallen dat mijn wederhelft Zuid Amerikaanse roots heeft en speelde daar slim op in. ‘Die meneer spreekt ook goed Spaans hé papa’ hoorde ik vervolgens mijn zoontje van vier zeggen. Ik hou ervan. Dus aan een klantvriendelijke instelling ontbreekt het zeker niet. Kleine dingetjes als het vergeten van bestek en melk bij de koffie zijn dan snel vergeven.

De gerechten
Hapjes, voorgerechten, vooral voor de lunch, pasta, uit de houtoven, hoofdgerechten, schaal- en schelpdieren, nagerechten, taart, zoetigheden. De indeling van de kaart met deze kopjes oogt wat rommelig en doet een beetje denken aan de kaart van een chinees restaurant. Ondanks dat we rond het middaguur aanwezig zijn, mag alles op de kaart besteld worden. We bestellen een simpele pizza met kaas, tomaat en salami voor de kleine. We zien dat één van de koks het pizzaatje vakkundig voorbereidt en in de houtoven schuift. Deze is smaakvol, maar iets te nat (vet). Als hapje/voorgerecht kiezen we voor arancini met peterselie-citroen olie. Dit blijkt een schot in de roos. Deze zeer smaakvolle gefrituurde risottoballetjes in combinatie met de aromatische olie zijn verrukkelijk.

20170430_214631

Ik ga vervolgens voor een geroosterde zuurdesemboterham met kruidenpesto, geroosterde groene asperges en buffelmozzarella. Sonia kiest voor een halve kreeft uit de houtoven met rozemarijnfrites en een frisse salade uit de tuin. Eerlijke en eenvoudige smaken dus. Al had de kruidenpesto meer bite mogen hebben. De gaarheid van de kreeft is uitstekend en de frietjes besprenkeld met knapperige rozemarijn is verrassend lekker.

20170430_211050

De salade met cherry tomaatjes, komkommer, radijs en sla is zeker fris te noemen, maar miste aankleding. Omdat we aardig vol zitten, nemen we een stuk cheesecake mee naar huis. Deze was overigens heerlijk zacht en romig.

De prijzen
Biologisch is in de regel niet goedkoop. Maar Villa Augustus heeft het betaalbaar weten te houden. Hapjes en voorgerechten blijven veelal ruim onder de 10 euro. De porties zijn zeker niet te klein. Hoofdgerechten liggen eerder rond en boven de 20 euro. Villa Augustus heeft duidelijk voor kwaliteit gekozen met steak uit Hereford, eendenborst, dorade, lamskoteletten en een op het oog mooie boullabaisse. Voor een sapje betaal je tussen de 2,50 en 4,50 euro. Mijn drankje van komkommer, venkel, mierikswortel, citroen en munt klinkt op papier interessant. Helaas proef ik door de komkommer de overige smaken onvoldoende en dat is jammer. Hier valt nog wel wat winst te behalen op het gebied van prijs versus kwaliteit.

Totaalplaatje
Villa Augustus is een hele leuke en gezellige plek voor jong en oud. De opbouw van de kaart is wel een aandachtspunt, al bedient Villa Augustus echt een breed publiek. Het werken met zoveel mogelijk biologische, lokale en eerlijke producten wordt zonder twijfel waargemaakt. Helaas wekt alleen de arancini een wow-gevoel op. Over het algemeen is de prijs-kwaliteitverhouding in orde. Al met al is Villa Augustus zeker een tweede bezoek waard!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s