Pompoensoep

Vroeger speelde pompoen geen rol in mijn culinaire leven. Ik vond ‘m maar saai en weinig smaakvol. Mijn moeder sneed het onding in grote stukken en hup, zo de oven in. ‘Laat eens proeven’ zei ik dan als ze met een bord op schoot de pompoen uit zijn jasje schepte. Nee, het deed me niks. Al snel verdween Mr Halloween uit het oog.

Jaren later toen ik op mezelf woonde kwam hij toevalligerwijs weer in beeld. Het romige pompoensoepje bij La Place was toch best goed te doen. Toch maar eens thuis uitproberen. Phoe, het ‘schoonmaken’ van een pompoen was best een klus. Voor een fanatieke hobbykok juist des te leuker. En opeens maakte ik home made gezonde pompoensoep. Met precies genoeg zout. Voor de gemakzuchtigen onder ons kun je zowel kant-en-klare als diepvries pompoenstukken kopen in de supermarkt.

Hieronder mijn bereiding van een origineel pompoensoepje zonder poespas.

Voor 4 personen

Ingrediënten 

1 pompoen (flespompoen, biologische pompoen of groene pompoen)
1 ui
2 wortels (middelgroot)
Handjevol cherry tomaatjes of 2 normale tomaten
2 Bouillonblokjes (kip of groente)
Zonnebloemolie
Zout & Peper

Bereiding 

Halveer de pompoen en lepel met een eetlepel de pitten met draden uit het middendeel. Snijd de halve delen in kleinere stukken en ontdoe deze van de schil. Was de wortels en schil met een dunschiller de bovenste laag. Snijd de wortel vervolgens in kleine delen.

Snijd de ui in kleine stukken en fruit aan in een goede scheut zonnebloemolie in een soeppan. Voeg de cherry tomaatjes toe en roer goed door. Zet het vuur laag. Rooster de pompoenstukken en gesneden wortels even op een grillpan. Gooi over in de soeppan en voeg vervolgens koud water toe zodat alles net onder water staat. Voeg de bouillonblokjes toe. Laat 15 minuten op zacht vuur doorkoken.

Haal de pan van het vuur en pureer het geheel tot een gladde ietwat dikke soep. Schenk dit vervolgens door een zeef en druk met een pollepel de massa erdoor totdat al het vocht eruit is. Voeg zout en peper naar smaak toe en laat nog even doorkoken. Indien gewenst kun je nog wat kookroom toevoegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s