Kaas uit het vuistje

De Hollander staat bekend om zijn ‘bammetjes’ met kaas. Internationale collega’s fronsen opzichtig bij het verschijnen van onze boterhamzakjes. Met weemoed denken ze terug aan de uitgebreide culinaire lunches in het moederland. ‘Maar onze Goudse kaas is wel wereldberoemd’ kaatsen de kaaskoppen handig terug.

Kom op. Wie houdt er nou niet van een brok Old Amsterdam uit het vuistje. Of lekker met de kaasschaaf over een mooi stuk boerenkaas of Beemster belegen. En vergeet niet dat kaas (met worst en komkommer) al sinds jaar en dag authentieke Nederlandse verjaardagsfeestjes domineert.

Zelf droom ik weleens over het vak van ‘Fromager’. De kaasgoeroe met zijn karretje voorzien van bijzondere en op elkaar afgestemde (internationale) kazen. Van zacht naar krachtig met bijpassende odes. Met een stuk vers notenbrood, diverse zoete stroopjes of jammetjes poetsen we vervolgens alles vol overgave weg. Lang leve de kaasplank!

Trouwens, ga ook eens naar een kaasboerderij. Zo nam ik jaren geleden mijn schoonfamilie mee naar De Graaf in Bodegraven. Super interessant om te zien hoe deze boeren nog op ambachtelijke wijze kazen maken. En hoe leuk is het dan te eindigen met een proeverij. Daar scoor je echt punten mee. Heerlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s