Andalusië: Costa del Sol

’t was aan de Costa del Sol…tingelingeling. Wie kent het liedje niet. En ook mijn hartje sloeg op hol tijdens een bezoek aan het mooie Andalusië. Na een eerder geslaagd bezoek aan Sevilla werd Benalmádena onze vakantiebestemming. Het was zo fijn…tingeling, tingeling.

Met alleen zon, zee en strand doe je mij geen plezier. Ik moet de cultuur kunnen proeven. Je voelt ‘m al aankomen. Food uit de regionale keuken speelt een grote rol tijdens mijn vakanties. Goed eten staat bijna gelijk aan een geslaagde trip wat mij betreft. En op dit vlak word je in dit deel van Zuid Spanje echt niet teleurgesteld.

Voor een kookfanaat een ware inspiratiebron dus. Al besef ik me al te goed dat de smaken van de regionale producten tamelijk uniek zijn. Desondanks is het best leuk om je eigen draai te geven aan een plaatselijk gerecht dat je mee naar huis neemt. Het nodigt in ieder geval uit om eens buiten de gebaande paden te koken.

Als kustregio is Málaga bij uitstek een gebied waar zeevruchten in overvloed voorradig zijn. Alle supermarkten hebben een visafdeling met een hoofdletter V. Al struin ik liever langs de kramen van een mooie markt. De hoeveelheid, de versheid en diversiteit is ongelooflijk. Je hoeft dus niet per se een visrestaurant in te duiken voor lekkere inktvis of mooie gamba’s. Tenminste, als je beschikt over een keukentje in je verblijf.

Maar het is natuurlijk vakantie en daar hoort uit eten zonder meer bij. En dan is het in Benalmádena met haar lange boulevard vol met visrestaurantjes lastig kiezen. Sardientjes van de bbq zijn echt verrukkelijk. Of heerlijk snoepen van rijkgevulde borden met krokant gefrituurde vissoorten, waaronder pescaíto frito. Wees gerust. Het is niet alleen vis wat de klok slaat.

Mijn liefde voor ‘croquetas’ (kroketjes) werd meer dan voldoende beantwoord. En gedroogde hammen zijn ook hier overal te vinden. Als je aan Andalusië denkt, popt Serrano ham al snel op. Inmiddels ben ik in het gelukkige bezit van een Jamonero (hamklem), dus het nabootsen van warme Spaanse sferen is alweer een stuk dichterbij. Ik kijk al uit naar een gezellig Spaans feestje bij mij thuis met heerlijke, uiterst populaire zelfgemaakte pinxtos, manchego met membrillo, zelf gesneden dunne plakjes gedroogde ham en een goed glas Spaanse Rioja. En in goed gezelschap natuurlijk. Salute!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s