Surinaamse pasteitjes (kip) in bladerdeeg

Van mijn zeer gewaardeerde collega Sandra kreeg ik dit recept. Surinaamse pasteitjes zijn altijd zo smaakvol. Heerlijk dat knapperige bladerdeeg en kruidige vulling. Echt op-en-top finger food. Op feestjes zie je de schalen met deze lekkernij het snelst slinken. Tot groot verdriet van de laatkomers. Ben je vegetariër vervang dan de kip door een extra groente zoals snijboontjes of kousenband.

Voor 10 stuks

Ingrediënten

1 pak bladerdeeg (10 vellen)
1 stuk kipfilet
2 tot 3 pimentkorrels
1 pot doperwten en peentjes
2 middelgrote augurken
1 eetlepel kappertjes
3 eieren
Strooiaroma (kruidenmix)
Peper en zout
Beetje zonnebloemolie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de kipfilet en kook deze 25 tot 30 minuten in een pan met water samen met de pimentkorrels. Kook in de tussentijd 2 eieren (hardgekookt, max. 10 minuten afhankelijk van de grootte van het ei). 

Haal de kipfilet uit de pan en pluis ‘m fijn (gebruik je handen of twee vorken). Laat de doperwten en peen uitlekken in een vergiet. Snijd vervolgens de peentjes in kleine stukjes. De augurken kunnen ook in hele kleine blokjes (brunoise) gesneden worden. Gebruik je liever geen kip, snijd dan de boontjes of kousenband in stukjes en kook totdat deze beetgaar zijn.

Verhit een hapjespan op middelhoog vuur en voeg vervolgens de zonnebloemolie toe. Zodra de olie warm is, voeg dan de gepluisde kip of de boontjes/kousenband toe. Roer een minuutje goed om en doe er vervolgens de doperwten, gesneden wortel en augurk bij. Breng tenslotte op smaak met wat strooiaroma, peper en zout. Bak het geheel nog 3 minuutjes op middelhoog vuur en zet apart. Pel de eieren en snijd deze in dunne plakken. Je kunt natuurlijk ook een eiersnijder gebruiken.

Zorg ervoor dat de bladerdeegvellen ontdooid zijn. Vul deze in het midden met ongeveer 1 volle eetlepel vulling en leg er een plakje ei op. Pak 1 van de punten en vouw de bladerdeeg in tegenovergestelde richting dicht (vorm van een appelflap). Druk met een vork de randen dicht zodat het pasteitje goed sluit. Klop het overgebleven ei los en bestrijk de bovenkant van de pasteitjes voor een mooie goudbruine kleur.

Bak de pasteitjes af in ongeveer 20 tot 25 minuten. Controleer tussendoor of het bladerdeeg al mooi goudbruin geworden is. Eet smakelijk!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s