Gebakken tempeh met roze garnaaltjes en kousenband 

Dit gerecht heb ik leren maken tijdens mijn kook clinic aan de Horeca Academie in Den Haag. Ik was zo onder de indruk van de smaakcombinaties. Tempeh (gefermenteerde sojabonen) is daarnaast een mooie vleesvervanger. Het is de bedoeling dat de tempeh in dit gerecht een lekker krokant jasje krijgt. En in combinatie met de kruiden, groente en roze garnaaltjes ook nog ’s gezond. De vegetariërs onder ons kunnen de garnalen natuurlijk weglaten. Je hebt dan nog steeds een smaakvol bordje.

Voor 4 personen (of als onderdeel van meerdere gerechten op een feestje)

Ingrediënten

500 gram tempeh
100 gram roze garnaaltjes
Zonnebloemolie
Coriander (gemalen)
Komijn (gemalen)
Laos* (gemalen)
300 gram kousenband
Zout

*Geelwortel en ook wel Thaise gember genoemd. 

Bereiding

Snijd de kousenband in stukjes van 2 centimeter lang en kook deze in een steelpan beetgaar. Giet af en doe de kousenband in een kom met koud water (met ijsblokjes) om direct af te laten koelen. Zet apart.

Snijd de tempeh in gelijke rechthoeken met de lengte van 2 vingerkootjes (wijsvinger). Zet een pan op middelhoog vuur en laat warm worden. Voeg een laag zonnebloemolie toe. Bak de tempeh aan alle kanten goudbruin en voeg extra zonnebloemolie toe indien de tempeh de olie volledig opzuigt. Zodra de olie weer uit de tempeh loopt en deze lekker goudbruin geworden zijn, giet dan door een zeef af. Doe de tempeh zonder de olie terug in de pan en voeg een eetlepel coriander, komijn en laos toe. Schud de pan goed om zodat de kruiden goed verdeeld worden. Bak nog een minuutje op laag vuur door. Als het goed is, komen de geurende aroma’s van de kruiden vrij. Strooi wat snufjes zout over de tempeh. Laat de kousenband uitlekken in een vergiet, dep goed droog met keukenpapier en doe dit bij de tempeh samen met de roze garnaaltjes. Laat dit nog even samen warm worden in de pan. Dien direct op.

Variatietip: om het gerecht iets meer body te geven, kun je het ook combineren met lekkere noodles.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s