Gegrilde groenten uit de oven

Ik ben een enorme fan van gegrilde groenten. Een lust voor het oog en ook nog eens gezond. Ik vind het zelf altijd erg leuk om te experimenteren. Soms maak ik homemade pesto van basilicumblaadjes, Parmezaanse kaas, geroosterde pijnboompitjes, knoflook en olijfolie. Dit mengsel gebruik ik vervolgens als marinade voor de groenten.

Wil je zo min mogelijk zout gebruiken, voeg dan diverse kruiden toe als smaakmaker. Je kunt echt zoveel kanten op.

Voor 4 personen

Ingrediënten

2 rode uien
8 wortels (dun, bijvoorbeeld bosje waspeen)
1 prei
10 cherry tomaatjes
2 zoete aardappelen
2 bakjes groene aspergetopjes
Olijfolie
Groene pesto (het liefst home made)
Zeezout

Materiaal

Ovenschaal
Stevige en hittebestendigde aluminiumfolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden. Rasp de wortels schoon. Afhankelijk van de dikte van de wortels kun je deze eventueel nog in de lengte halveren. Snijd de uien in grote partjes. Maak de prei goed schoon en snijd ringen van circa 2 cm dik. Was de zoete aardappel en snijd in plakken van circa 2 cm dik. Hou de aspergetopjes en de zoete aardappel apart. Doe verder alles in een ovenschaal en voeg de homemade pesto toe. Meng dit vervolgens goed door elkaar. Leg een stuk aluminiumfolie over de ovenschaal en vouw goed strak over de randen. Zet in de voorverwarmde oven en laat ca. 30 minuten stomen.

Doe de aspergetopjes in kokend water en laat 3 minuten doorkoken. Haal de aspergetopjes uit het water. Gebruik het water om de stukken zoete aardappel 5 minuten te koken en giet vervolgens af.

Haal de schaal uit de oven en voeg nu de cherrytomaatjes, de aspergetopjes en stukken zoete aardappel toe. Roer alles nog één keer goed om. Zet de oven op grillstand en plaats de ovenschaal zonder aluminiumfolie nog ca. 5 minuten terug in de oven. Haal de schaal weer uit de oven zodra de groenten bruin beginnen te kleuren. Zo krijg je de lekkere grillsmaak.

Let op: het grillen kan soms hard gaan! Hou het dus goed in de gaten.

Strooi naar wens voor het opdienen nog een beetje zeezout over de groenten.

Variatietips: gebruik ook andere groenten zoals verschillende kleuren aardappel (met schil), bosui, knolselderij of pastinaak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s