Gestoomde zalm met citroen en mandarijn

Ik vind het heerlijk om te spelen met ingrediënten. En als het even kan met verse en gezonde producten. Als vader besef ik dat maar al te goed. Ook al vindt die kleine koter van 4 het zelf niet altijd een goed idee. ‘Dat groene lust ik niet’. Of al jammerend ‘ik wist het al dat we dat gingen eten’. Sorrie jongen, volgende keer weer een lekker bakje kibbeling. 

Gelukkig hebben we bij ons in de buurt een goede visboer zitten. Ik voel me daar altijd als een kind in een snoepwinkel. De hele vitrine vol met lekkernijen uit de zee. Van zeebaarsfilet tot aan mooie vislasagne.

Voor deze blog heb ik gekozen voor een recept met gezonde omega 3 visvetzuren. Gestoomde zalmmoot met schijfjes citroen en mandarijn. En als side dish geroosterde zoete aardappel friet en wortelpartjes. Een mooi palet aan frisse en zoetzure smaken. Wat mij betreft een geslaagde combi!

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 graden. Kruid de zalm (1 stuk van ca. 500 gram voor 3 tot 4 personen) met viskruiden of naar eigen smaak. Snijd 4 schijfjes van een citroen en 4 schijfjes van een mandarijn en bedek de zalm hiermee. Leg de zalm in een stuk aluminiumfolie en vouw goed dicht. Zet apart.

Wortelpartjes eerst 5 minuten voorkoken en daarna in een pan met zonnebloemolie, een beetje boter en zout 2 minuten glaceren. De zoete aardappel friet in een ovenschaal besprenkelen met olijfolie. Vervolgens met zeezout en een beetje peper door elkaar husselen. Bedek de schaal goed met aluminiumfolie. Zet zowel de zalm als de zoete aardappel in de oven. Laat de zalm ongeveer 15 minuten garen. Het is verstandig om na 10 minuten even te kijken. Check dan ook direct of de zoete aardappel gaar is.

Vouw het aluminiumfolie van het zalmpakketje open. Verwijder het aluminiumfolie van de ovenschaal met de zoete aardappelfrieten en leg hier de wortelpartjes bij. Zet beiden nog 5 minuten onder grillstand in de oven. Als alles een beetje begint te kleuren kun je het uit de oven halen. Besprenkel de zalm met een klein beetje grof zeezout en dille voordat je het opdient.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s