BFC: Buttermilk Fried Chicken

Iedereen houdt van gefrituurde kip. Nou ja, bijna iedereen. Met zo’n dikke krokante zoutige korst. Waarin zich een sappige kippenpoot, kippendij, kippenvleugel, kippenborst of kipfilet schuilhoudt. Kolonel Sanders is heel beroemd geworden met zijn Kentucky Fried Chicken. Er zijn inmiddels vele recepten met verschillende mixen om de meest sappige en vooral super crispy kipstukken te fabriceren.

 Een YouTube filmpje met de titel ‘Buttermilk Fried Chicken’ van Gordon Ramsay deed dit keer mijn wenkbrauwen fronsen. Mijn Engels is op zich aardig, maar voor buttermilk had ik even Google Translate nodig. Mijn vermoeden werd bevestigd. Karnemelk. Vrij vertaald Karnemelk Gefrituurde Kip dus. Okay, ik werd niet direct enthousiast. Nieuwsgierig als ik ben keek ik het filmpje toch af en luisterde ik aandachtig naar de Engelstalige instructies. 

En de zoveelste poging werd een feit. Karnemelk en kippenvleugels werden ingeslagen. De ‘wings’ werden allereerst met een beetje zout en peper bestrooid. Om elkaar beter te leren kennen moesten deze samen met de karnemelk in een kom een nachtje de koelkast in. Ja, je leest het goed. Gemarineerd in karnemelk. Dit zorgt dan voor een malser en ietwat romige smaak met een klein zuurtje. 

Voor de knapperige korst mixte ik bloem met zout, peper, paprikapoeder en knoflookpoeder op een bord. Liefhebbers van een pittige bite? Voeg cayennepoeder toe.

In een grote koekenpan met dikke bodem goot ik vervolgens 2 cm zonnebloemolie. En daar was het moment suprême. De ‘gekarnemelkte’ kip ging door de mix en in de circa 170 graden hete olie.

Het resultaat? Try before you die! Hier het filmpje om je een beetje op weg te helpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s