De uitgesproken smaak van VNL-er Sachin Chandarsing

Met plek 15 op lijst 13 is hij in de running voor een kamerzetel in de Tweede Kamer der Nederlanden. De lepel van Lex sprak met Sachin Chandarsing, kandidaat kamerlid voor politieke partij VoorNederland (VNL). Een culinair interview met een politiek sausje dus. Een licht sausje welteverstaan, dus even geen zware kost. Heeft dit teamlid van VNL naast een duidelijke boodschap aan de kiezers ook een uitgesproken smaak?

Sachin, kun je iets vertellen over je culinaire roots?

Jazeker Alexander, Nederlands en Surinaams Hindoestaans. Ik begin bewust met Nederland, want ik ben geboren en getogen in Den Haag. Mijn ouders komen beiden uit Suriname, zowel uit de stad als van het platteland. Eten en drinken is een belangrijke pilaar in de Surinaamse cultuur vanwege de kracht van verbinding. Het brengt mensen van verschillende achtergronden en plekken bij elkaar. Een smeltkroes. Een spreekwoordelijke pan vol verschillende stijlen uit diverse regio’s en eeuwenoude Indiase exotische kruiden en specerijen die harmonieus samengaan. Ik vind Fusion food prachtig. Een mooi persoonlijk voorbeeld hiervan is de Nederlandse stamppot met pittig Surinaams gekruid vlees van mijn moeder. Een heerlijk familierecept met een bijzondere twist dat nog steeds regelmatig gegeten wordt.

Welke keuken is jouw favoriet?

Ik ben in heel veel keukens geïnteresseerd. De Franse, Italiaanse en Mediterraanse zijn natuurlijk toonaangevend. Gerechten uit Afrika zijn ook fantastisch. Maar mijn persoonlijke favoriet is toch de zeer aromatische Aziatische keuken. De variatie in Oosterse smaken is eindeloos. Zoet, zuur, zout, pikant, kruidig. Een goede presentatie vind ik ook belangrijk. Daarom is Sushi zo enorm populair. Door de talloze succesvolle combinaties slaagt deze keuken er telkens in al mijn zintuigen te prikkelen en me uit mijn sokken te blazen. “En dát gaan we als VNL ook doen op 15 maart aanstaande” zegt Sachin met een big smile.

Voor welk gerecht kom je midden in de nacht je bed uit?

Ik ben een groot liefhebber van eten en drinken, dus ik kom graag voor veel gerechten mijn bed uit. Kijk, zit ik in mijn remslaap en maak je me dan wakker, laat het dan alsjeblieft voor een curry zijn. Mag zowel mild als pikant. Wil je ook vrienden voor het leven worden, zorg dan dat het een goede Butter Chicken is. Een boterzachte, romige en kruidige Indiase curry! Waanzinnig lekker. Ik kreeg dit gerecht een keer in Bangkok voorgeschoteld met rozijnen en amandel-/kokosschaafsel en die dag vergeet ik nooit meer. De Aziatische keuken heeft echt mijn hart veroverd.

Zo te horen ben je wel een Bourgondiër. Eet je ook wel genoeg gezond?

Zeker. Ik ben daar heel bewust mee bezig, zelfs op spiritueel niveau. De theorie achter Ayurvedisch koken spreekt mij heel erg aan. Een evenwichtige energiebalans tussen lichaam en geest vormt de kern van deze stroming. Deze filosofie heeft zijn oorsprong in Azië en leert hoe je smaken het beste tot hun recht laat komen. Voorbeeld, je begint met iets hartigs. Als tweede iets kruidigs. Vervolgens neem je een heet gerecht en je sluit af met iets zoets. Je smaakpapillen worden zo optimaal gestimuleerd. De verwerking van het voedsel gebeurt dan ook beter. Uiteindelijk gaat het om een gezonde balans en die gaat VNL terugbrengen in Nederland.

Wat is het meest bijzondere dat je ooit geproefd hebt?

In Latijns Amerika ben ik ooit een keer geconfronteerd met gefrituurde sprinkhaan. “Met insecten prikkel je me echt de verkeerde kant op” vertelt Sachin dit keer zonder twinkeling in zijn ogen. Zowel visueel als qua smaak. Nee, daar word ik niet blij van. Geef mijn portie maar aan Asscher.

Denk je dat Nederland vanuit culinair oogpunt een geslaagde Multiculturele samenleving heeft?

Ja, puur op culinair vlak zeker. Meer dan geslaagd zelfs. Alleen al in Den Haag hebben we inmiddels honderdtachtig verschillende nationaliteiten. Ik heb ergens gelezen dat in Den Haag meer dan negentig verschillende keukens zijn vertegenwoordigd. Ik ben een nieuwsgierig mens en sta open voor nieuwe dingen. Ik verdiep me graag in de eetgewoonten van andere culturen. Zo moet je zeker ’s naar Suhumi in Den Haag gaan. Een Georgisch eetcafé waar ik regelmatig eet. De chef daar verrast me telkens weer met bladerdeeggerechtjes en ongeëvenaarde ovenschotels. En als sprekend voorbeeld de Eritrese keuken. Met z’n allen eten van 1 grote schaal in plaats van een eigen bord. Een verrijking van onze maatschappij.

Welke partijen zou je uitnodigen voor een etentje thuis en wat staat op het menu?

Iedereen mag aanschuiven. Wij sluiten als VNL bij voorbaat geen partijen uit. Met die gastvrijheid ben ik opgevoed, of ik je nu wel of niet ken. Gezelligheid, sociale binding en verbroedering komen bij uitstek tot uiting tijdens een mooi diner. Wat in ieder geval op het menu staat is ons familierecept. Hollandse stamppot met een Surinaamse twist. We kunnen alles zeggen over Nederland, maar ik vind dat als we kijken naar de landen om ons heen we het heel goed doen. Dus aan mijn tafel met een smeltkroes aan gedachtegoed gaan we de stap verder voorwaarts maken.

Welk compliment zou je onze horeca ondernemers in Nederland willen geven?

Ik vind de horeca sector in Nederland heel belangrijk. Ik prijs het doorzettingsvermogen van onze ondernemers, want het wordt ze niet makkelijk gemaakt door de huidige regelgeving vanuit gemeenten en overheden. Hierdoor heeft vorig jaar een grote kaalslag plaatsgevonden en dat betreur ik ten zeerste. De focus moet terug naar het bieden van een gezellige en sociale sfeer met betaalbare prijzen. Vermoei ondernemers niet met administratieve lasten, waardoor deze sector weer kan floreren.

Heb je nog een digestief als afsluiter?

Als digestief wil ik de lezers van De lepel van Lex het volgende meegeven. Het is bijna 15 maart. Ga stemmen! Dit worden de belangrijkste verkiezingen van de afgelopen vijftig jaar in Nederland. En als ik een stemadvies mag geven, stem dan op 15 maart op nummer 15 van lijst 13.

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s