‘Let the baking begin’ van Noukiesfoodblog

Graag stelt de lepel van Lex aan jullie voor….tromgeroffel…Anouk Gerritsen van Noukiesfoodblog! Zij is mijn eerste gastblogger en niet zo maar eentje. We kennen elkaar van de Horeca Academie in Den Haag waar ze haar koksopleiding volgt. Ik vroeg haar recentelijk of ze het leuk zou vinden een blog te schrijven voor mijn site. Enthousiast als ze is, en ik wist het antwoord natuurlijk al, duurde het niet lang voordat een welbekende ping uit onze WhatsApp groep haar bijdrage verraadde. Leun lekker achterover en geniet van haar blog ‘let the baking begin’.

Even voorstellen…

Ja ja, eerste gastblogger van De lepel van Lex. Superleuk natuurlijk. Ik blog zelf met Noukiesfoodblog op Facebook, dus vergeet me niet op te zoeken en mijn pagina te liken! 26 lentes jong en op dit moment naast mijn studie werkzaam als kok bij Villa Augustus in Dordrecht. Ik wil via deze blog onder andere mijn 40-days-no-sugar challenge met jullie delen. Ik kan dat echt iedereen aanraden! Straks dus meer daarover.

How did it all start?

Ik heb een voorliefde voor koken en alles wat zoet is. Drie jaar geleden heb ik de switch gemaakt en mijn hart gevolgd. Anderhalf jaar geleden begonnen aan de koksopleiding en inmiddels het diploma Basiskok al in de pocket. Nu volg ik de opleiding Zelfstandig werkend kok. Villa Augustus is op dit moment mijn leerbedrijf en ik heb het daar onwijs naar mijn zin. Uitgangpunt bij VA is verse producten en we streven naar 100% biologisch. Elke dag leer ik nieuwe dingen. Na mijn opleiding wil ik me graag verder specialiseren op het mooie vak van Patisserie. Thuis ben ik regelmatig in de keuken te vinden en dan ga ik niet vaak voor een makkelijke maaltijd. Ik vind het geweldig om te experimenteren en nieuwe gerechten te maken.

Baking

Zo is ook mijn passie voor bakken ontstaan. Ik bewaar alles wat ik maak direct in mijn digitale receptenboek. Familie, vrienden en collega’s willen mijn creaties maar al te graag proeven. Geen tijd voor bescheidenheid, de commentaren zijn lovend! Onlangs heb ik nog een delicious Chocolade-Liefmans taart gebakken. Moet je echt een keer geproefd hebben. Ook ben ik, net als Alexander, een enorme fan van cheesecake. Zo fantastisch. Ontzettend veel variaties en geweldige smaken. Ik moet eerlijk toegeven. De cheesecake van Villa Augustus is echt mijn nummer 1, die is zo goddelijk lekker! Mocht je dit nog niet geproefd hebben, dan heb ik één boodschap: als een malle richting Dordrecht voor een lekker puntje. Oké, genoeg gepromoot toch baas?!

40-days-no-sugar-challenge

Terugkomend op mijn 40-dagen-geen-suiker uitdaging. Allereerst, het viel echt reuze mee. Verbazingwekkend genoeg kostte het me weinig moeite. Ja, ik als enorme zoetekauw. Tuurlijk was het in het begin super wennen, want je moet constant opletten op wat je eet. Er zit namelijk echt OVERAL suiker in. Leuk onderwerp voor een nieuwe informatieve blog zal ik maar zeggen. Toch even snel een voorbeeld. Een pasta in elkaar flansen met een potje saus uit de supermarkt: per 100 gram 12 gram aan toegevoegde suikers. Tja, als kok maak ik dan toch liever mijn eigen verse pastasaus op basis van tomaten en kruiden. Met natuurlijke suikers dus. Na enkele weken ‘suikerloos’ eten merkte ik al grote verschillen. Mijn energielevel was vele malen hoger. Ik sliep veel beter en had minder moeite om uit mijn mandje te komen. Door de pondjes die eraf vliegen zit je ook beter in je vel. Maar suiker laat zich helaas niet zo snel uit het veld slaan.

Temptation

Het verraderlijke aan suiker is dat het zo fucking verslavend is. Die temptation is echt killing. Mijn lichaam begon stiekem seintjes af te geven vanwege de behoefte aan slechte suikers. Hierdoor kun je (kleine) eetbuien krijgen. Je kent het misschien wel. Dat gevoel ’s avonds op de bank voor de tv. Gelukkig kon ik door de verandering in mijn eetpatroon en ritme de verleiding goed weerstaan. Dus mijn advies aan de lezers. Probeer bewuster boodschappen te doen door vaker etiketten te lezen. Je kunt suikers op het etiket terugvinden onder de volgende namen: kristalsuiker, suiker, melksuiker en vruchtensuiker. Maar ook ingewikkelde namen als glucose-fructosestroop, isoglucose en andere toegestane benamingen (indeling koolhydraten) behoren hiertoe. Soms is suiker ook niet direct herkenbaar. Leveranciers gebruiken dan honing, appelsap, ahornsiroop, agavesiroop of vruchtenconcentraat als zoetmaker. Zorg dus goed voor jezelf en ben bewust van de gezondheidsrisico’s die een overdaad aan suikers met zich meebrengt.

Let the baking continue…

Door deze blog heb ik eigenlijk gelijk weer zin gekregen iets lekkers te bakken. En door de challenge bak ik inmiddels een stuk bewuster. Een taart bakken die verantwoord én lekker is, dat is voor mij echt een win-win momentje. Dit keer valt mijn keuze op een bestaande taart, namelijk de worteltaart met limoentopping van fitgirl.nl. Als kok maak je lange dagen. Zodra ik weer een dagje vrij ben, ga ik deze zeker maken. Mocht je het leuk vinden, neem dan een kijkje op Noukiesfoodblog op Facebook. Of zoek onder #noukiekookt op Instagram voor leuke food foto’s!

Tot slot: De lepel van Lex bedankt Anouk voor deze leuke, inspirerende en ook nog eens heel informatieve blog.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s