Bacalhau à brás

Bacalhau is gedroogde gezouten stokvis en erg populair in diverse landen. Het gerecht Bacalhau à brás maak je in een handomdraai! Simpel en lekker. Hieronder een variant op dit heerlijke en in Portugal zeer populaire gerecht.

Ingrediënten

500 gram bacalhau
500 gram gezouten aardappelsticks (Lay’s Sticks Naturel of Batata Palha*)
2 uien
2 knoflooktenen
3 laurierblaadjes
1 dl olie
10 eieren
zwarte olijven (naar eigen smaak)
gehakte peterselie
Zout
Peper

*Verkrijgbaar bij o.a. Euro Africa – Nieuwe binnenweg te Rotterdam. Mocht je toevallig een Portugese winkel in de buurt hebben, vraag dan naar kant-en-klare batatas fritas caseiras.

Bereiding

Snijd de 2 uien doormidden en elk deel vervolgens weer in halve maantjes.
Tip van Lex: op de website Oma Weet Raad kun je trucjes vinden als je geen last wilt hebben van tranen tijdens het snijden van een ui.

Hak de knoflooktenen fijn. Zet ruim water op en breng aan de kook. Als het water kookt, voeg dan de bacalhau toe en laat 10 minuten doorkoken. Haal vervolgens de bacalhau uit het water en laat afkoelen op een bord. Haal de graten eruit en pluis de bacalhau fijn door het uit elkaar te trekken. Hou dit apart.  Breek alle eieren in een schaal. Voeg zout en peper toe en klop een beetje door, dus niet te lang. Zet een pan op laag vuur, laat verwarmen en voeg vervolgens de olie toe. Fruit de uien hierin goed aan zonder aan te branden. Voeg de knoflook en laurierblaadjes toe en roer mee. Doe de gepluisde bacalhau bij het uien-/knoflookmengsel. Voeg de gezouten aardappelsticks toe en roer goed door. De licht geklopte eieren mogen er nu bij en meng alles nogmaals met liefde en op laag vuur door elkaar totdat de ei gaar is. Let op: Zorg ervoor dat het niet aanbrandt.
Voeg een beetje gehakte peterselie toe en roer weer door. Laat dit nog 45 seconden op laag vuur staan. Haal vervolgens van het vuur. Tenslotte kun je nog wat gehakte peterselie en nog wat in ringetjes gesneden zwarte olijven als decoratie over het gerecht strooien. Bom apetite!

 

Een gedachte over “Bacalhau à brás

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s