De herrijzing van de KipGallery 

Maria Gomes, Portugese van origine, timmert aardig aan de weg met haar food concept de KipGallery. Op 25 jarige leeftijd vertrok ze uit Lissabon naar ons koude kikkerlandje. Met drie restaurants up and running en nog twee vestigingen in de planning dit jaar stoomt ze aardig door. Maar het pad naar succes is zelden een rechte weg. De lepel van Lex sprak met deze self-made woman uit Rotterdam.

Maria, waar komt het idee van de KipGallery vandaan?

In Portugal raakte ik geïnspireerd door een verkoper van goed smakende, verse op houtskool gebraden kip. Toen ik eenmaal in Nederland was, wilde ik samen met mijn artistieke broer iets gaan ondernemen. Het idee: mijn frango* met authentieke Portugese flavours en zijn schilderijen vanuit een gallerie verkopen. De naam KipGallery was geboren. Maar we kwamen er snel achter dat Kunst & Kip geen goed huwelijk was. De kip bleef. Alleen het succes bleef uit en in 2010 ging ik failliet.

*frango betekent kip in het Portugees

Ga je Nederland veroveren met dit concept?

“Zeker” zegt ze vol zelfvertrouwen. Na mijn faillissement ben ik altijd in het concept blijven geloven. Na een tijd van bezinning en heel hard werken startte ik in 2014 met frisse moed en een verbeterd plan een nieuwe zaak aan de Hoogstraat in Rotterdam Noord. De kippen vlogen dit keer letterlijk de deur uit. Inmiddels hebben we twee nieuwe restaurants in Rotterdam West en Den Haag geopend. Met nog twee nieuwe vestigingen in de planning voor dit jaar ziet de toekomst er rooskleurig uit. De focus ligt nu op de verfijning van onze uitstraling en daarmee het verhogen van de klantbeleving. And last but not least het verder uitbreiden van ons zeer gemotiveerde team.

Je hebt een druk leven. Lukt het om gezond te blijven eten?

Ik vind het heel belangrijk om lichaam en geest gezond te houden. Ik let dus heel goed op wat ik eet. Je zult mij dus ook niet vaak in fast food restaurants zien. Tuurlijk zondig ik ook weleens. Het zal je niet verbazen dat ik weinig tijd heb om in de keuken te staan. Mijn dochter Tania kan gelukkig goed koken. Als ik het lief vraag duikt ze graag de keuken in.

En als je dochter geen zin heeft om te koken, in welk restaurant kunnen we jullie dan vinden?

Dat zitten we hoogstwaarschijnlijk bij Little V of Mama Kelly. Bij LV met een vestiging in Rotterdam en Den Haag eet je heerlijke Vietnamese soul- en streetfood voor een hele schappelijke prijs. MK, een urban bistro in Den Haag, heb ik recentelijk ontdekt en het was echt liefde op het eerste gezicht. Daar eet je onder andere kip en kreeft van een houtskoolgrill. Delicious!

Wat is culinair gezien je meest favoriete vakantieland?

Ja, dat is en blijft Portugal! Alles is perfect daar. What you see is what you get. Je proeft elk product zoals het hoort te zijn. Je herkent heel duidelijk de ingrediënten. Het zijn honderd procent pure smaken. En dat streef ik ook na met de KipGallery. 

Welk gerecht staat nog op je bucketlist?

Niet echt een specifiek gerecht. Ik ben erg visueel ingesteld. We hebben eens op tv gezien hoe ze in Mexico een ananas halveren, uithollen en vervolgens vullen met een mooi gerecht. Het water loopt me nu al in de mond. Dat zou ik daar willen uitproberen met lokale verse producten.

Met welke beroemdheid zou je een keer willen dineren?

Beroemdheid?” zegt Maria ietwat stoïcijns. Ik ben daar niet gevoelig voor. Sorry, geen idolen voor mij. Het liefst eet ik samen met mijn moeder en Tania thuis op de bank. Saai hé. En dan maken we “bacalhau com natas”. Een ovenschotel van gedroogde gezouten kabeljauw in roomsaus. Portugees comfortfood met een hoofdletter P.

Heb je nog een lekker recept voor onze lezers?

Tuurlijk! Bacalhau à brás. Een zeer populair gerecht in Portugal en klaar in een handomdraai. Bom apetite.
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s