And the winner is…

‘Zullen we een Drents bierproeverij doen?’ vraagt Anton mij tijdens de voorbereidingen van een weekendje weg naar vakantiepark Hof van Saksen in het pittoreske Nooitgedacht. ‘Uiteraard’ rolt sneller dan het licht van mijn tong. Bier uit het Oosten van de Lage Landen. Dat is nog ongerept terrein voor mij. En als ik ergens van hou…

Na een uitgebreide lunch met onze rotsen in de branding scheiden onze wegen. Anton en ik blijven in het Grand Café waar een hoekje voor 6 personen is ingericht als proeflokaal. Restaurant manager Edwin draait dit keer de dienst en begint enthousiast met zijn introductie.

Brouwerij Maallust uit Veenhuizen produceert bijzondere speciaalbieren met een verhaal. 25 liefhebbers startten ooit met hun passie in dit gevangenisdorp. Ze gaven zichzelf de bijnaam ‘de zware jongens’. Jullie gaan vandaag 5 verschillende biertjes proeven. We starten met…

Maallust Vienna alias ‘De Vagebond’ – 5%

De proefglazen worden 1 voor 1 gevuld met dit koperkleurige bier. Vol spanning landt de eerste slok en opent hiermee het bierbal. Een duidelijk moutige smaak en een ietwat bittere afdronk. ‘Dat smaakt naar meer’ hoor ik mijn buurman zeggen. Mijn van oorsprong Australische overbuurvrouw reageert met een koele it’s okay. Zelf ben ik ook niet blown away. Snel naar de tweede ronde.

Maallust Bock Nr. 2 alias ‘De Landloper’ vs Brand Dubbelbock

Jullie gaan nu twee verschillende bock bieren vergelijken. Respectievelijk 6,7 en 7,5 procenten alcohol. Brand, de oudste bierbrouwerij van Nederland en daarmee een geduchte tegenstander. We merken allemaal op dat de bitterzoete smaak bij Maallust meer naar boven komt. Ook is de Landloper voller en de tonen van karamel zijn duidelijk aanwezig, al wordt de afdronk niet door iedereen gewaardeerd. Eindstand Veenhuizen tegen Wijlre: 1- 0.

Maallust Dubbel alias ‘Mooie Madam’

Met haar dubieuze naam wordt het volgende speciaalbier uit Veenhuizen gepresenteerd. Ook dit keer staan 6 proefglaasjes halfvol te glimmen en voeren we een debat over de smaak. Smachtend vraagt onze gastheer om feedback. Verrassend genoeg wordt deze Dubbel als doorsnee gekwalificeerd. ‘De vorige groepen waren toch echt positiever’ wordt ons toegefluisterd. Het is duidelijk. Over smaak valt niet te twisten.

Zou het laatste biertje ons dan in extase brengen?

Maallust Quadrupel alias ‘1818’

Voor ons prijkt een mooi goudkleurig etiket met de naam Maallust 1818. Met 10 procent best een zware jongen. De kleur is mooi diep en donker. De glazen worden naar de mond gebracht. Het is even doodstil op het park. Ik hou het niet meer en met een ferme JA zet ik mijn glas terug op tafel. Ik zie blije gezichten. Ladies and gentlemen, we’ve got him! Heerlijk stevig en moutig winterbier met een verrassend zachte afdronk. Beste weergoden, laat het alsjeblieft nog langer winter blijven.

Tip: probeer ook ’s een Drentsche Schans Boeren Blond!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s