Zeg ken jij de oesterman?

De oesterman doet zowel mannen- als vrouwenharten sneller kloppen. Tenminste, als je gelooft in de kracht van dit weekdier. De lepel van Lex sprak met een ex-oesterman en vroeg hem naar het leven van iemand met dit bijzondere beroep.

Balázs, Hoe kwam je aan het werk als oesterman?

Ik ben tennisleraar en ik gaf destijds toevallig les aan de eigenaresse van De Oestercompagnie. Zij zochten een oesterman voor feesten en partijen. Ik ben een sociale vent dus ik hou wel van de spotlights en heb gelijk volmondig ja gezegd, vertelt hij met een glimlach.

Is het lastig om een oester te kraken?

Het is niet echt moeilijk, maar zoals met alles ‘oefening baart kunst’. Het is een handigheidje. Met een speciale maliënkolder handschoen en oestermes ‘kraak’ je de oester. Ik ga even uit van het type Creuses. De bolle kant moet naar beneden wijzen in de palm van je hand. Logischerwijs ligt de platte kant dan boven. Vervolgens steek je het mes aan de zijkant nabij het scharnier in de oester. Wring en kantel het mes een beetje en snij de spier los. Belangrijk: Verwijder eventueel losgekomen schilfertjes. Voilà.

Hoe weet je dat een oester niet meer goed is?

Dat ruik je direct. Als oesterman ben je daar natuurlijk alert op. Gelukkig kwam het nauwelijks voor.

Geloof je in de legende van Casanova?

Wil je een eerlijk antwoord? Nee, ik geloof daar niet echt in. Tijdens mijn sessies kreeg ik deze vraag heel vaak. Ik antwoordde dan: ‘Neem een oester en laat het me weten!’. Het verhaal gaat dat Casanova elke dag startte met oesters om zijn imago waar te maken. Een afrodisiacum om zijn libido op hoog niveau te houden. Ik hou van oesters, maar dat gaat me iets te ver.

Wat was je mooiste ervaring als oesterman?

Ik heb niet echt de mooiste ervaring. Ik kon heel erg genieten van verjaardagen en bruiloften. Dan ben je altijd tussen blije mensen die het waarderen dat je oesters uitdeelt. De sfeer is heel intiem. Je wordt toch als een stuk extra entertainment gezien. Daarnaast vond ik het fantastisch om sommige mensen te ‘ontmaagden’ met hun allereerste oester. Die reacties zijn echt goud waard!

Wat is je het meest bijgebleven?

Ik moest een keer naar een feest in Groningen, terwijl ik zelf in Rotterdam woon. In mijn eerste autootje reed ik met mijn mooie oesters richting het hoge Noorden. Ik heb nog nooit zoveel verwilderde blikken gezien toen ik de zaal betrad. Ik hoorde letterlijk: ‘Waar zijn de bitterballen?’ Je kunt je misschien voorstellen dat ik die avond weinig oesters heb gekraakt. Onderweg terug kwam ik ook nog ‘s in een politiecontrole terecht met 3 zilverkleurige koeltassen in mijn achterbak. Met 5 politieagenten om me heen had ik wel even iets uit te leggen. Vanwege een kapot remlichtje ging mijn avondopbrengst ook gelijk in rook op. Geen topavondje dus…

Hoe eet je zelf het liefst een oester?

Zo puur mogelijk. Eventueel met een beetje limoensap. Dan proef je de oester toch het beste vind ik.

Laatste vraag: Wat is een goede oestercombi?

Als je het over drank hebt dan zijn Champagne, Chablis en Sauvignon Blanc wel de klassiekers. In Frankrijk noemen ze dit soort wijnen ook wel oesterwater. Frisse wijnen met mooie zuren. De oesters zelf kun je bijvoorbeeld gratineren met kaas en in de oven even afmaken. Ik had tijdens de evenementen altijd wijnazijn en peper bij de hand. Ook lekker. De Oestercompagnie heeft in samenwerking met de Makro iets speciaals uitgebracht: de oesterkroket! Op hun website staan nog meer recepten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s