FG Foodlabs Xperience

François Geurds is al een tijdje geen onbekende meer in Rotterdam. Hij heeft onder andere zijn strepen verdiend als sous chef bij The Fat Duck van Heston Blumenthal in Londen. Inmiddels is hij 2 sterrenrestaurants in Nederland rijker. Een bijzonder detail: FG Foodlabs en FG Restaurant zitten inmiddels naast elkaar aan de Rotterdamse Hofbogen en hebben respectievelijk 1 en 2 Michelin ster(ren). Dit om de bedrijfsvoering gestroomlijnder te krijgen en de restaurants naar een nog hoger niveau te tillen.

Foodlabs stond al een tijdje op mijn culinaire bucketlist. Afgelopen weekend was het zover. Een 6-gangen lunch met bijpassend wijnarrangement geboekt via heerlijk. Samen met mijn vrouw Sonia reisde ik af naar de nieuwe hippe hotspot van Rotterdam Noord. Omdat we iets te vroeg waren, schoten we nog even binnen bij Denoism. Een trendy kledingwinkel die ervoor zorgt dat je als man omgetoverd wordt in een ‘sharp looking badass’. En nu komt het mooiste. Mannenvoer! Een eigen café. Hoe cool is dat. En dames, jullie mogen best aan de bar gaan zitten als wij aan het shoppen zijn. Oh ja, we kwamen natuurlijk voor FG.

Na binnenkomst bleek dat we te vroeg waren afgeslagen. Vriendelijk werden we meegenomen naar deur nummer 2. Eenmaal binnen kun je alleen links afslaan. Rechts zit namelijk direct de open keuken waar de brigade vol passie bezig is. Overigens, door een 10-daagse kook clinic aan de Horeca Academie in Den Haag, een hobby bijbaantje bij kookschool Keizer Culinair en een korte stage bij het met 1 Michelin ster bekroonde Aan de Zweth van Joris en Anjeta Peters heb ik veel respect gekregen voor de horeca branche. Ik dwaal weer af. FG Foodlabs…

Of je zit aan de bar of je krijgt een tafel met hoge krukken. Wij mochten aan het einde van de bar plaatsnemen. Deze kant van het restaurant voelt Spaans aan door de hangende hammen en salami’s. Achter de bar een ‘gouden’ wand die voor spectaculair licht zorgt. De ambiance heeft direct invloed op onze smaakbeleving. Als je dat snapt als ondernemer, kun je je gasten extra in vervoering brengen. Heston weet dit. François weet dit. Joris weet dit. Alle meesterchefs weten dit. Alle zintuigen moeten geprikkeld worden. Geur speelt een grote rol…Lex, blijf ’s bij de les. Sorry, I am back.

Elke gang wordt vol overgave ingeleid door het bekwame personeel. Zowel het gerecht als de wijn krijgt wat het verdient. En omdat ik op dit moment de wijncursus WSET 2 via de Wijnstudio doe was ik eindelijk in staat de sommelier enigszins te volgen. In tegenstelling tot mijn wederhelft die alles naar binnen werkt alsof het haar laatste avondmaal is, proefde ik elk gerecht nauwkeurig. In 1 van de gangen kwam de liefde voor moleculair koken duidelijk naar boven. In een vijzel met verse kruiden werd vloeibaar stikstof met een temperatuur van -196 graden Celcius gegoten. Wij mochten vervolgens zelf de kruiden met een stamper fijnmalen. Met een quenelle van ijs werd dit afgemaakt en gecombineerd met een warm gerecht. Wow!

Twee dingen vielen mij aan het einde van de middag op. François houdt van roze pepertjes. Bijna elk gerecht werd hiermee opgepept. Of moet ik zeggen ‘opgepeperd’. Gelukkig mooi in balans al had het wat mij betreft soms wat minder gekund. En als tweede het dessert. 99,9 procent van de vrouwen op deze aardbol houdt van chocolade. De andere 0,1 procent zat naast me. Ze gaf dit netjes door en zonder tegenstrubbeling werd voor een alternatief gezorgd. Vernieuwing is natuurlijk het toverwoord in sterrenrestaurants. Spelen met ingrediënten. Het ooit zo bekende El Bulli in Spanje van 1 van ’s werelds beste chefs Ferran Adrià ging zelfs een groot deel van het jaar dicht om tot grootse nieuwe creaties te komen. Onder druk van de inspecteurs van Michelin moet je wel blijven presteren. Maar hoe doen de mannen van FG dat dan?

Dit keer met ijs van trekdrop. De smaak van trekdrop?! Ja, briljant. In Nederland wordt drop in het algemeen met open armen ontvangen. Maar neem je het dropje mee over de landsgrenzen dan wil de verwelkoming van dit bijzondere snoepgoed nog weleens verschillen. Zo heb ik zelf de grootste lol gehad in Peru na het uitdelen van zoute drop aan mijn nietsvermoedende schoonfamilie en vrienden. Dankzij de Pacojet kun je helemaal los gaan met ijs. “De wat?” zullen de meesten van jullie misschien zeggen. Kort samengevat: een prijzige machine die elke bevroren massa omtovert tot een heerlijk en vooral voor chefs hanteerbaar ijs. En voor experimenteel ingestelde koks dus een waar lustobject. Beter dan seks zullen sommigen hardop zeggen. En als kookfanaat snap ik dat heel goed.

Eindconclusie: Ik ben blij. Try before you die en FG moet je echt geprobeerd hebben. Go!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s