Valencia blijft culinair boeien

Adrián Zarzo en Begoña Rodrigo. 2 steden, 2 topkoks. Vier handen verantwoordelijk voor een harmonieus quatre-mains menu ter viering en promotie van culinair Valencia. Samen met vele ondersteunende vingers pingelden ze diverse kunststukjes op schitterende borden van keramiste Mónica García.

Het is 11 november 2021. Restaurant Zarzo in Eindhoven wordt even het podium van grootse Spaanse gastronomie! Maar het was het afgelopen 1,5 jaar niet makkelijk. Iedereen hield zijn adem in. Ook Spanje moest alle promotionele activiteiten vanwege covid op een zeer laag pitje zetten. Desalniettemin zagen we allemaal weer even lichtpuntjes in deze ietwat donkere tijden. Én bij dit lichtpuntje mocht De lepel van Lex aanschuiven. Met dank aan het Spaans Verkeersbureau in samenwerking met de provincie Valencia.

Uiteraard was dit niet mijn eerste ontmoeting met de veelzijdige Valenciaanse keuken. Al eerder schreef ik diverse blogs over de Sinaasappelstad én de geboorteplaats van de wereldbefaamde paella. En wat velen waarschijnlijk niet weten is dat al meer dan duizend jaar rijst verbouwd wordt op de natte landerijen rond Albufera. Voor een ex chef-kok (21Pinchos) een bron van inspiratie!

Spanje is dus niet alleen fijn voor Spanjaarden. Haar gastvrijheid gaat al sinds jaar en dag over de landsgrenzen heen. En dit was te merken in Brabant. Begoña, die haar strepen in Valencia met sterrenzaak La Salita al heeft verdiend, zorgde samen met Adrián en zijn brigade voor hemelse smaken en een prettige sfeer. Maarliefst 4 amuses en 8 sterrengerechtjes bereid met meegereisde regionale Valenciaanse producten werden vol passie aan een selecte groep influencers uitgeserveerd. Een kleine selectie…

Berlina | Paling

Scheermes | Kaviaar | Lapsang

Rijst | Bacalao | Bloemkool (Signature dish)

Royal van uien

Vanille | Braam | Spek

Het ontbrak werkelijk aan geen enkele smaakbeleving. Zoet, zout, zuur, bitter, umami. Vergezeld door prachtige wijnen van DO Utiel Requena en DO Valencia. Na elke hap zag ik mijn tafelgenoten van Foodies magazine en Désirée Stenderup – culinair eindverantwoordelijke van regio Valencia – aandachtig de smaakexplosies analyseren. Om vervolgens vol overgave en enthousiasme onze bewondering en verwondering te delen.

Ik twijfel al een tijdje niet meer. Maar mocht je nog twijfelen over je volgende vakantiebestemming en hou je van lekker eten? Dan is Valencia met al haar fantastische producten zeker the place to be!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s